За бъдещите майки

За бъдещите майки
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

Ако сте бременна за първи път, е напълно нормално да се притеснявате и да се чувствате неподготвени за това, което ви чака.

Това обаче не означава, че трябва да се вманиачавате на тема бебета и да се притеснявате излишно за това, което ви чака. Важно е да бъдете спокойни, оптимистично настроени и да не губите вяра в себе си и възможностите ви като бъдещ родител.

Като начало, насладете се на бременността си. Това е периодът, през който във вас расте един нов живот. Вие сте отговорна за него, но това не означава да се ограничавате във всяко едно свое действие и да се паникьосвате.

Освен ако нямате проблемна бременност, не е нужно да ограничавате физическата си активност. Може дори да се запишете на йога за бременни или на различни видове упражнения или курсове, които ще ви подготвят за момента на раждане.

Щом излезете в майчинство, може да използвате свободното си време, за да си почивате, защото както сигурно ви е известно, след раждането няма да ви се случва често. Посповайте, гответе си вкусотии, четете книги (не е нужно да са на бебешка тематика), виждайте се с приятели, каквото и да е, само не се изолирате сами вкъщи.

Ако ви се налага да лежите повече, не се отчайвате и не мислите за лоши неща (ще успея ли да задържа бебето, трудно ли ще е раждането, цезарово или по естествен път, ще имам ли белези и тн). Гледайте филми или сериали, четете, говорете по телефона, или се отдайте на някое ваше забравено хоби - рисуване, писане, водене на дневник.

Воденето на дневник е особено удачен вариант да си споделяте с някого (пък било то и хартиена тетрадка или лаптоп) какво ви вълнува. Това е важно, за да не стане така, че в един момент на всичките си познати и приятели да говорите за бебета, раждания, кърмене и подобни. Колкото и да искат да ви подкрепят, ще им стане скучно и едва ли ще искат да ви се обадят отново да се видите и да си поговорите, щом в главата са ви само бременни мисли.

Преди всичко не забравяйте, че сте жена и имате мъж до себе си. Нормално е заради хормоните да сте лесно раздразнителна и избухлива, но си помислете, че и на партньора ви със сигурност не му е лесно. Понякога мъжете са по-стресирани и от жените.

Когато бебето се роди, животът ви ще се промени завинаги. Това е клише, но е вярно. Времето, в което ще оставате сама със себе си ще е все по-малко. Затова използвайте момента, когато бебокът спи, за да си починете и вие. Не подхващайте веднага домакинската работа, а обърнете внимание на себе си. Освен това накарайте и таткото да поеме известен дял от отговорностите вкъщи.

Най-важното е да не прекъсвате социалните си контакти. Започнете разходки с бебето веднага щом лекаря ви разреши. Срещайте се с приятели, обикаляйте парковете и градинките, ако е хубаво времето, или дори отидете на разходка в търговския център. Всичко зависи от вас и вашето въображение, но в никакъв случай не се затваряйте вкъщи.

И най-важното - доверете се на собствените си инстинкти, бъдете майката, която чувствате, че можете да бъдете, а не тази, която е моделирана от вещите и щедри съвети на другите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти