Вслушвайте се в мнението на децата си

Вслушвайте се в мнението на децата си
Снимка: Thinkstock

Ели Тончева - управител на консултантска агенция за образование и езиково обучение в чужбина "Едланта", ни разказва за кариерната ориентация на младежите и как да изберем правилната специалност, без да се влияем от странични фактори и хора.

Този уикенд, на 11.03. в София и на 12.03. в Пловдив,  тя организира изложение с участието на десетки универcитети от Великобритания, Дания и Холандия, на което освен представяне на най-актуалните специалности и условия за кандидатстване, ще има и специален сегмент , посветен на родителите и тяхното справяне с нуждите на кандидат-студента.

Ориентирани ли са кариерно българските кандидат-студенти?

Някои от кандидат-студентите идват при нас готови с избора си на специалност, а понякога дори и университет. Но доста висок процент от завършващите гимназиалното си обучение не са ориентирани каква специалност да следват и каква професия да упражняват. В този случай, бихме могли да им дадем съвет на база на тяхната академична подговка, таланти и желания за професионално развитие. Предлагаме онлайн тест за личностен профил, който отнема около 30-40 минути. След провеждането му, кандидатът и наш кариерен консултант анализират резултатите, за да стигнат до определяне на конкретни сфери, в които младежът би могъл да се развива професионално. Но не бихме могли да дадем готови отговори, а по - скоро насоки за кариерното развитие на бъдещия студент.

Кандидат - студентите съобразяват ли се с икономическите фактори и трудовия пазар при избора на специалност?

Основното им съображение, когато има такова, е какво се търси на пазара. Напоследък кандидат-студентите мислят все по-практично. Избират специалности и сфери за развитие, които са актуални и най-вече - тези, които са свързани с приложението на компютърните технологии. Но младежите, които проявяват артистични таланти и държат на тяхното развитие, не винаги си дават сметка за труда, упоритостта и дозата късмет, които са необходими, за да бъдеш забелязан и оценен.

Кой е най-сигурният метод младежът да се насочи към правилната за него сфера?

Към всеки трябва да се подхожда индивидуално, но най-трудният избор е при кандидат-студентите, на които се отдават всички сфери - от хуманитарните науки и усвояването на чужди езици до математиката и изкуствата. В този случай, младежът трябва да мисли повече за практическите критерии от гледна точка на трудовия пазар и какво ще се търси в перспектива. Хубаво е да се обърне внимание и на личностни качества, като характер и темперамент, защото някои професии предполагат конкретни черти.

Снимка: Thinkstock

Кои са най-“модерните” специалности в момента?

Една от най-актуалните специалности в момента е дизайн на компютърни игри. Това се дължи на огромния интерес на всички млади хора към гейминга и анимациите. Избират тази специалност с нагласата, че ще могат да комбинират своето хоби със своите таланти, креативност и въображение. Друга много желана сфера за развитие е тази на инженерените науки. В следващите десетилетия се очаква голямо търсене в областите на машинното, софтуерното и строителното инженерство. Това е породено от широкото приложение на компютрите и високите технологии във всички области, дори в изкуството и дизайна. Традиционно, бъдещите студенти се интересуват от бизнес и управление на бизнеса във всичките му форми - логистика, управление на събития, проекти и човешки ресурси. Повишеният интерес към опазването на околната среда предизвиква популярност на специалности като екология, възобновяеми източници на енергия и биотехнологии. Наред с тях, остават актуални и  традиционните специалности като право, архитектура и психология.

Снимка: Thinkstock

Повлиян ли е изборът на специалност на младежите от този на приятелите им?

Да, някои кандидат-студенти имат склонността да се влияят от избора на приятелите си. Смятат, че следването на същата специалност е ключът към запазване на отношенията им. Трябва да се подчертае,че това не трябва да е  първостепенен фактор при избора им, защото техните качества, таланти и академична подготовка не винаги съвпадат с тези  на приятелите им. Влияейки се от желанието да продължат приятелството си , някои младежи рискуват да попаднат в грешна сфера на развитие.

А има ли случаи, в който кандидат-студентът променя генерално избора си на държава, в която да се обучава, в името на приятелство или връзка?

Да, има такива случаи, но за щастие са рядкост.  Младите понякога не си дават сметка, че едно приятелство може да се запази, било то и от разстояние. На тази крехка възраст вярват, че една връзка запазва интензитета си през целия живот. Кандидат-студентите трябва да имат предвид, че университетските години предлагат огромен шанс за създаване на нови познанства и приятелства. Закотвайки се в познатата досега социална среда, младите хора могат да пропуснат много нови ценни запознанства.

Снимка: Thinkstock

Има ли тенденция, мнението родителите да е определящ фактор при това, къде и какво да учи бъдещият студент?

Разбира се, че мнението на родителите е важно. Те са хора с богат житейски опит и познават най- добре децата си. Не на последно място, финансират и обучението им, което е доста сериозна инвестиция. Наблюдава се интересна тенденция през последните години -  младежите са все по-самостоятелни и целеустремени, когато избират специалност и в повечето от случаите не са склонни да вземат под внимание мнението на родителите си.

Какви съвети бихте отправили към родителите на кандидат - студентите? До  каква степен е уместно да проявяват личното си мнение?

Родителят е много важена фигура, когато се стигне до избора на бъдещата професия на кандидат-студента. Той  най-добре познава детето си, първи ще му се притече на помощ при нужда и, както вече казах, финансира образованието му. Съветът, който бих отправила към родителите, е да се вслушват в желанието на детето си и да се въздържат от налагане на собственото си мнение. Нашите наблюдения показват, че дори детето да е поело по различен от желания му път, рано или късно, то избира и практикува професията, която е искало от самото начало.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти