Всяко трето българче има проблеми с теглото

Всяко трето българче има проблеми с теглото
Снимка: Thinkstock

Всяко трето дете в България е пълно.

Само за пет години затлъстелите първолаци у нас са с 2% повече.

Това показва ново проучване на Националния център по обществено здраве и анализи и на регионалните здравни инспекции, осъществено сред първокласници.

От 28% през 2008 г. децата с наднормено тегло сега са достигнали 30,5 на сто, предават от БГНЕС. 

Според специалистите основната причина за излишните килограми са заседяването пред компютъра и мазните храни. В резултат нарастват сърдечносъдовите и костните проблеми, както и случаите на диабет в детска и юношеска възраст.

"Балансираното и здравословно хранене в съчетание с оптимална физическа активност са необходимо условие за осигуряване на добро здраве, оптимален растеж и развитие на децата и юношите – възраст, в която се формират навиците, свързани със здравословния начин на живот", казва проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика.

Тя посочи, че мазнините са необходими за човешкия организъм, но консумацията на голямо количество от тях, особено на наситени мазнини, води до наднормено тегло и затлъстяване.

Освен мазнините, които се добавят в храните (масло, олио и др.) и видимите мазнини в месото, в някои храни се съдържат и "скрити" мазнини – например чипс, снакс, торти, колбаси, пържени закуски, сосове и салати с майонеза.

Те действат подмолно като трупат неусетно, но безотказно тлъстини в човешкия организъм.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти