Все повече жени раждат след 45-годишна възраст

Актрисата Марша Корс стана майка за първи път през 2007-ма на прага на своите 45 години
Снимка: EПА/БГНЕС

Явно плодовитостта на жените става все по-висока, ако се съди по ново британско проучване, разкриващо, че броят на жените, станали майки след 45 години, се е утроил за изминалите десет години.

Данните във Великобритания показват, че през 2000 г. децата, родени от дами над 45-годишна възраст, са били 663, а 2010 г. тази цифра е нарастнала до 1758 бебета. За същата декада броят на пеленачетата, чиито майки са надхвърлили 50-те са се увеличили от 44 на 141.

Статистиките на английските учени разкриват още, че между 2000-та и 2010-та мъниците, които са били родени от представителки на нежния пол над 40-годишна възраст почти са се удвоили от 15066 на 27731.

Специалистите са на мнение, че тази увеличаваща се закономерност и по-големият брой бременности в напреднала възраст се обуславят от новите технологии в лечението на безплодието.

Освен това все повече жени срещат подходящия партньор в по-късен етап от живота си и съвсем логично искат да имат дете от него независимо, че отдавна не са на 25.

"В днешно време по-възрастните майки са приемани по-радушно в обществото за разлика от миналото. Вярно е, че с възрастта рисковете за здравето нарастват, но от друга страна медицината доста е напреднала, а и голяма част от зрелите жени имат стабилен финансов стаус, позволяващ им да се грижат добре за новороденото си", допълва лондончанката Дениз Лини, която е експерт по проблемите на късната бременност.

Влиянието на популярните личности също се изтъква като важен стимул за жените, станали майки в по-нататъшен момент от своя житейски път.

Да припомним, че актрисата Марша Крос, позната от сериала "Отчаяни съпруги", стана майка на близначки малко преди да навърши 45, а пък певицата Кайли Миноуг (43 г.) обмисляше вариант за забременяване с помощта на донорска яйцеклетка, тъй като лечението ѝ от рак на гърдата преди пет години е засегнало и нейните репродуктивни функции.

Припомнете си още:

Какво трябва да знае бременната с близнаци

Извънматочната бременност

Токофобията

Как се "пазят" българите по време на секс

Йога за бременни

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти