Вредно ли е детето ни да гледа порно

Вредно ли е детето ни да гледа порно
Снимка: Thinkstock

Макар голяма част от рекламите, филмите и музикалните клипове, които децата и младежите виждат ежедневно, да са изпълнени със сексуален подтекст, това рядко прави впечатление на възрастните. За повечето родители обаче гледането на по-откровено съдържание е крайно притеснително. Особено ако става въпрос за деца, които тепърва навлизат в пубертетна възраст. Виждайки детето си да навлиза в живота на възрастните, всеки родител е изправен пред предизвикателството да го въведе възможно най-леко в новия етап от живота му. В допълнение - интернет предоставя възможности за достъп по всяко време на денонощието, както до полезна информациятака и до такава, каквато родителите не биха одобрили.

Но как?
Част от децата в предюношеска възраст, между 10-13 години, попадат на порнографско съдържание по случайност – като намерен резултат от Google търсене на неутрална дума, погрешно написана дума, сгрешен линк, кликване върху подвеждащ линк или снимка, изпратени от познат или спам. Някои от тях напускат сайта, а за други той може да стане интересен и да ги провокира да го разгледат. Друга част е възможно да са чули за подобен сайт от някъде или да са видели някой друг да разглежда такъв.

Какво да правим?
Ако разберете, че детето ви е посещавало порнографски сайт, не бързайте със заключенията и паниката. Първо, преценете какво точно се случва. Това поведение често ли се повтаря или се е случило веднъж? Превърнало ли се е в навик? Детето ви има ли промени в поведението, смени на настроението или трудности със съня? Затваря ли се в себе си?

Попитайте как детето е стигнало до въпросните сайтове и какво всъщност е видяло там. Има различни видове сайтове, където момичето или момчето може да е търсило информация за секса – тема, която в юношеството започва силно да вълнува младите хора, а освен това, както вече казахме, тя е на дневен ред често дори в ежедневни ситуации.

Няколко съвета за родители относно порнографията:

1. Бъдете честни и открити. Не притискайте детето да ви признава какви сайтове е посещавало. Покажете му, че сте разбрали за тях по историята на сърфиране и смятате, че те могат да бъдат объркващи и притеснителни за момичето или момчето ви.

2. Запазете спокойствие. Говорете с детето си, без да го осъждате. Опитайте да не го поучавате, критикувате, вините или засрамвате заради поведението му. Подгответе се психически за открит, честен и приятелски разговор, като, разбира се, имате предвид, че говорите от позицията на родител и ще се наложи да обясните някои неща.

Напълно възможно е гледането на порно да е сигнал за зараждащия се интерес към сексуалните отношения между възрастните. В такъв случай е добре да помислите по какъв начин можете да отвърнете адекватно на любопитството на бъдещия си тийнейджър – откровен разговор за промените, които настъпват в тялото, и за чувствата, които е нормално да изпитва вече младежът или девойката, разглеждане заедно на информационни брошури, насочване към по-добри сайтове с информация и съвети (като сайта на мрежатаY-PEER).

3. Не се подигравайте и не подценявайте опита на детето да бъде голямо. Любопитството на децата към сексуалните отношения може да е произлязло вследствие на разговор със съученици или съученички. Все пак връстниците са групата, към която детето се стреми. Важно е посланието, което отправяте, да бъде, че сексуалният интерес и желанието да се научи повече за това сами по себе си са нещо нормално.

4. Обяснете притесненията си относно възможните негативни последици. Имайте предвид, че детето едва ли е стигнало до етап, на който да ги усети.

Също така не всички деца преживяват нещата по един и същ начин, затова тези негативни последици могат да не го засегнат.

• Възможно е посещаването на порно сайтове да е съпроводено с чувство на вина и срам, което да накара човек да крие поведението си от другите.
• Клиповете и снимките създават измамно усещане за удоволствие, което човек може да не осъзнае навреме. Така с времето, без да разбере, посещаването на порнографски сайтове може да се превърне в често занимание, което обаче не носи нито удоволствие, нито ползи.
• Възможно е дете с все още малък житейски опит в това отношение да сбърка сексуалното поведение в порнографските материали с реалните отношения между възрастните и това да го обърка или уплаши.
• Гледането на порнографски материали би могло да се използва като начин за успокоение и разтоварване. Затова осигурете на децата възможност за разнообразни занимания – спорт, изкуство, срещи с приятели, излизания.

5. Оставете темата за секса и любовта отворена за детето ви. Едно от големите притеснения на родителите, което е и много основателно, е, че децата могат да разделят в съзнанието си понятието за секс от това за любов. Поговорете за секса като израз на по-дълбоки чувства, на желание за близост, на уважение и взаимно съгласие за връзка. Разграничете сексуалните образи в порно клиповете от истинските преживявания с друг човек. Почти сигурно е, че подрастващите момичета и момчета напълно ще разберат това още от първия път.

6. Научете децата как да разпознават скрития подтекст. Говорейки за смисъла на секса в отношенията на любов и привързаност, споменете, че ако детето попадне на случай на порнография, която открито показва унижаването и физическото или психологическо нараняване на хора, трябва да помисли дали това наистина е нещо добро и приятно. Макар децата в днешно време да знаят много неща за мрежата, винаги е добре да получават съветите от близки за тях хора. Дайте му адреса на Горещата линия за борба с вредното и незаконно съдържание www.web112.net, където може да подаде сигнал за сайт с наличие на детска порнография.

На една или друга възраст част от момичета и момчета посещават порно сайтове. Като цяло почти всички успяват да се справят с преживяванията там, без това да окаже влияние върху здравето и благополучието им. Важно е да знаете, че ако едно дете гледа прекомерно много порнографски сайтове - което означава това вече започва да се отразява на другите му занимания - поведението му е израз на емоционални трудности. Възможно е да среща проблеми в семейството, да страда от липса на внимание и подкрепа от страна на близките си хора и да се съмнява в способностите и качествата си. В такива случаи е добре да се търсят по-дълбоките причини за интереса към порнография с фокус върху преживяванията на детето.

Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти