Вкусни "лекарства" за деца

Вкусни "лекарства" за деца
Снимка: Thinkstock

Детето ви се мръщи на храната и сяда насила на масата? Не се притеснявайте, решението за злоядите деца вече е на пазара.

Най-после: истински, свежи ягоди и череши на трапезата!

В последните години науката недвусмислено доказа, че единствено плодовете и зеленчуците доставят на човешкия организъм истински витамини, които се усвояват напълно и без риск от предозиране.

Освен на витамини и минерали, плодовете са и източник на фибри, които регулират перисталтиката на червата и са идеално средство против запек. Освободената храносмилателна система подава сигнали към центъра на глада в мозъка и апетитът на малчуганите се усилва. Освен това плодовите киселини също увеличават апетита - така ягодите и черешите се превръщат в идеалната за децата храна.

Лошото е, че не всички деца обичат плодове. Не се мъчете насила да пъхнете някой плод в устата на капризното дете, така ще го отвратите още повече. Поставете красиво подредена фруктиера с различни добре узрели, вкусни плодове на масата, може пък детето да се излъже да хапне от тях. Пасирани или настъргани плодове могат да се прибавят към кашата или крема на малкото дете.

Някои предпочитат плодов сок, прецеден, за да няма власинки, други обичат пюре или цял плод. Трети си хапват плодове със сметана или кисело мляко със захар. Децата не ядат плодове, когато има по-сладка алтернатива –шоколад и сладкиши. Просто не ги купувайте в сезона на пресните плодове. Но най-важното си остава личният пример. Ако родителите редовно консумират плодове, най-вероятно и децата ще го правят.

Ягода

Ягодата е царицата на сезона и трябва максимално да се възползваме от нейните полезни качества. Ароматният плод съдържа 15% захари, 80% вода, органични киселини, целулоза, пектин, дъбилни и азотни вещества, желязо, фосфор, калций, магнезий, кобалт, каротин, витамини от В група, фолиева киселина. 100грама ягоди съдържат 135 килокалории. По съдържание на витамин С са в първите места на класацията, отстъпват само на касиса. Това ги прави ценни помощници в борбата против простудните заболявания и анемията.

Освен това ягодите подобряват обмяната на веществата, регулират функцията на стомашно-чревния тракт (подходящи са при запек), предизвикват повишено отделяне на урина, което е полезно за бъбреците и прочистването на организма. Потискат размножаването на вредните чревни бактерии, на микробите, които предизвикват инфекции на дихателните пътища (стрептококи, пневмококи, стафилококи), както и на вирусите. За летните жеги са идеални - утоляват жаждата, подобряват храносмилането. Внимателно мийте ягодите преди консумация (една по една), защото като всички нискорастящи плодове могат да са заразени с яйца от кучешка тения.

Череша

Подобно на ягодите, черешите съдържат много витамини, основно В и С, каротин, пектин, минерални соли, растителни влакнини, които са безценни за работата на червата, плодова захар, която лесно се усвоява, но не се препоръчват при диабетици. Полезни са дори и дръжките на черешите, отварата от тях има силно пикочогонно действие (при бъбречни и сърдечни заболявания).

Този плод обаче може да създаде проблем на някои хора. Прекомерната употреба на череши може да доведе до образуване на газове в червата, подуване на корема и болки. Затова наблюдавайте как се отразява тяхната консумация на детето и според това определете количеството. На малките деца се предлагат като сок, но разреден с вода или друг плод.

С череши, и особено с вишни се приготвят вкусни десерти като пандишпани, пудинги и др. Добре стоят и върху мелбата. За да се запазят свойствата им, много важно е как се съхраняват. Държат се в хладилник в найлонов плик, но не повече от три дни. Измити и почистени от костилките могат да се замразят във фризера за няколко месеца. 

Прочети още:

С аромат на ягоди

Най-известните череши

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти