Виртуални баби и дядовци

Виртуални баби и дядовци
Снимка: Thinkstock

Интернет технологиите не са само за младите. Тъкмо обратното, по-възрастните роднини могат да се възползват от тях не само за себе си, но и като незаменими партньори на родителите в изграждането на добри онлайн навици у децата.

Често най-сериозните притеснения на майките и татковците са, че техните родители няма да успеят да устоят на изкушението да угодят на сладките си внуци и ще им позволят да играят на воля на компютъра, таблета или смартфона. Друга тревога е, че поради несигурността си в използване на технологиите, бабите и дядовците не биха се справили с предизвикателствата, които децата срещат в онлайн пространството.

И двете обаче могат да бъдат преодолени, стига да има желание. Бабите и дядовците могат да използват чудесно технологиите за общуване, информиране, а защо не и игри... Ето няколко насоки как да сме в час с детските забавления в интернет:

• Говорете с истинско любопитство с внуците си за техните любими игри, сайтове и хобита, свързани с технологиите. Те ще ви открият своя онлайн свят, а вие ще им покажете как днешните джаджи си приличат с едновремешните.

• Попитайте ги можете ли да правите заедно техните любими занимания в мрежата. Всички ще научите по нещо ново!

• Говорете често и открито с тях за преживяванията им в мрежата. Така децата ще разберат, че могат да се обърнат към вас при трудност.

• Разберете от родителите им какви правила са изработили с детето относно онлайн поведението, за да можете и вие да се придържате към тях. Ако пък те не са изработили такива, предложете им да го направят.

• Напомняйте им, че това, на което ги учите в реалността, е валидно и за онлайн света – например да сме мили един с друг.

• Изградете навици за безопасно ползване у тях – научете ги да избират сигурна парола, да излизат винаги от профилите си, да не запазват паролите си на всеки компютър, да настройват "Гугъл" на безопасно търсене, да споделят . Ако нещо от това не ви е ясно, свържете се с Българската линия за онлайн безопасност, за да научите повече за онлайн уменията за безопасност.

• Предприемете стъпки, ако забележите нещо притеснително. На първо място говорете с внука или внучката за проблема и обсъдете как да разговаряте с родителите му/ѝ.

• Останете положително настроени към живота на децата, защото те имат нужда от вашата подкрепа.

Екипът на Асоциация Родители

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти