УНИЦЕФ започва кампанията „Образование за всяко дете“

УНИЦЕФ
Снимка: УНИЦЕФ

УНИЦЕФ, в партньорство с Министерството на образованието и науката и Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) – София град, започва кампания в подкрепа на приобщаващото онлайн образование на деца с увреждания.

Въпреки всички положени усилия до този момент в страната, децата с увреждания продължават да са най-изключените от образованието. Промените, наложени заради COVID-19 допълнително усложниха ситуацията. Според оценката на Регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, едно от пет деца не получава допълнителна подкрепа, и така на практика рискува да остане извън образователния процес.

УНИЦЕФ
Снимка: УНИЦЕФ

Специалистите и ресурсните учители, работещи с деца с увреждания, ясно идентифицираха нуждата от допълнителна онлайн подкрепа както за децата, така и за самите преподаватели и родители. В отговор на тази нужда, УНИЦЕФ, заедно със своите партньори, ще разработи първата по рода си в страната дигитална образователна платформа, която ще направи образователния процес по-достъпен за самите деца. Тя ще подобри и работата на всички, които подкрепят детето – специалисти, учители, родители, като освен необходимите материали, ще им помогне да бъдат свързани в този процес. Средствата за създаване на платформата ще бъдат набрани чрез застъпническата и фондонабирателна кампания „Образование за всяко дете“.

Лице на кампанията е актрисата Елена Петрова, която вече е обявена и за Национален посланик на добра воля на УНИЦЕФ. Владимир Ампов-Графа, дългогодишен посланик на Детския фонд на ООН, също подкрепя кампанията.

УНИЦЕФ
Снимка: УНИЦЕФ

Официален медиен партньор на „Образование за всяко дете“ е Българската национална телевизия. Кампанията е подкрепена от БГ радио и Радио Energy, от списанията EVA и Grazia, онлайн порталите Момичетата от града и ViewSofia, рекламните групи Economedia и Net Info, както и от Elle България и National Geographic България.

Основната цел на платформата е да предостави адаптирани за специфичните потребности на децата образователни ресурси, които да бъдат събрани на едно място – нещо, което до този момент липсва в страната. Учителите и родителите също ще бъдат подкрепени с множество полезни материали, като в допълнение те ще бъдат подпомогнати от специалисти и чрез чат в реално време. Така онлайн образованието ще стане значително по-достъпно за децата със специални потребности и ще намали тяхното ниво на изолация.

УНИЦЕФ
Снимка: УНИЦЕФ

УНИЦЕФ ще включи в разработването на платформата специалисти, учители и родители, за да бъдат идентифицирани най-добре конкретните нужди на децата. Изграждането на платформата ще се осъществи на няколко етапа, като през летния период предстои техническото обособяване на дигиталното пространство, създаването и качването на учебните материали. Амбицията на УНИЦЕФ е  платформата да заработи през есента на 2020 г.

„УНИЦЕФ вярва, че всяко дете, без значение дали има увреждане или не, има право на образование, което изцяло насърчава неговия потенциал. В настоящата ситуация се задействаха различни варианти за дистанционно обучение, включително онлайн преподаване, дигитален достъп до учебни материали, телевизионни уроци. Някои групи уязвими деца обаче, включително и тези с увреждания, нямат достъп до тези възможности. Това може да се дължи на различни причини, но най-вече защото учебните ресурси на дистанционното обучение не са съобразени с техните специфични потребности. Трябва да се уверим, че няма изключения и нито едно дете не е забравено“, заяви д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти