Малчуганът ни трябва да постъпи в болница

Нека се излекуваме безболезнено и бързо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всекидневието ни е доста пъстро откъм какви ли не сюжети, но тези които са свързани с по-неприятни и трудни изживявания винаги ни се иска да се изпарят час по-скоро, или въобще да не се появяват. Както винаги обаче идва едно ''но'', което казва, че това няма как да се случи, а говорим ли за постъпването на детето ни в болница, ситуацията съвсем се стресира.

И все пак нека поуспокоим топката и вземем няколко неща в предвид, за да преглътнем този момент по-лесно.

Честността краси човека
Бъдете искрени с детето си относно това, което му предстои, за да знае на какво ще е подложено предварително. Освен това отговорете на всичките му въпроси смело, но с по-разказвателен и смекчаващ тон, адекватен за представителите на тази крехка възраст.

А ето и някои съвети, за да облекчите напрегнатата атмосфера:

* Колкото повече неща знае хлапето ви, толкова по-сигурно и спокойно ще се чувства то, че нещата са под контрол и му е известно какви ще бъдат манипулациите в болницата.

* Ако детето ви е под 5-годишна възраст, започнете с подготовката по адаптацията няколко дни преди да постъпи в болничното заведение, за да може да осъзнае и осмисли целия период на престой там.

* Не лъжете мъника си, че няма да има болка, ако тя ще съпътства неговото/нейното лечение. Чисто и просто споделете, че тя ще е краткотрайна. Съобразете и стила ви на изказ, който трябва да е разбираем за вашето дете, а не се впускайте в медицински термини, с които тотално ще го объркате.

* Насърчавайте малчугана вкъщи да говори свободно за неговото състояние и да не се бои да пита вас или лекаря, каквито и да било въпроси. Също така добавете, че оставането в болницата е нещо временно и винаги ще има човек, който да се погрижи за него/нея.

* Естествено, най-добре ще бъде, ако един от двамата родители може да нощува с детето в болничната среда, но ако това не е възможно, споделете, че ще го посещавате много често.

* Вземете любимите играчки на вашия мъник с него и му разкажете, че в болницата също, както у дома ще има вкусна храна, а ако състоянието му позволява, допълнете, че ще може да си играе и с останалите деца в лечебното заведение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти