Трябва ли да купувам презервативи на сина си?

тийнейджър
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Колкото и да се правим, че на нас няма да ни се случи, ТОВА ще дойде със страшна сила – порастването на децата ни.

Както ние едва преди двадесетина години бяхме тийнейджъри с всичките си страхове, несигурност и огромно любопитство към себе си и първите ни гаджета, така ще бъдат и децата ни. Неизменно е и това му е хубавото на живота – циклите се повтарят.

Голямата разлика между нашето и сегашното време обаче е свободата и лекотата, с която се говори за секс. Децата ни са бомбардирани със сексуални образи от много по-ранна възраст, отколкото ние, дори в анимационни филмчета геройчетата си подхвърлят „хей, много си секси днес“.

тийнейджър
Снимка: Thinkstock

Редно ли или не, няма да обсъждаме сега. Времето е такова, каквото е и ние просто трябва да се опитаме да плуваме през него с най-малко травми.

Колкото по-рано започнете внимателно да разказвате на детето си, че е прегръдката и целувката между мама и тати не е срамна, а израз на любов, толкова по-добре.

Не им пречете да докосват собственото си тяло, не им внушавайте срам от телата им и не ги подигравайте, когато започнат да си имат „гаджета“. Любовта е прекрасно чувство и никой не трябва да се чувства засрамен, че я изпитва, особено на 8 години.

И така, ако превъртим машината на времето няколко години по-напред, детето вече е тийнейджър, гласът му е почти мутирал и евентуално вие знаете, че си има приятелка.

тийнейджър
Снимка: Thinkstock

Дори да няма, въпросът със секса вече би трябвало да се появил в разговорите. Поне веднъж таткото трябва да заведе момчето си някъде по мъжки и да му обясни всичко за еякулацията, сперматозоидите и ерекцията.

Там е мястото и на разговора за презервативите. Че не са пожелание, че са супер важни, че секс без тях изобщо не бива да се започва и че освен от бременност, те пазят от болести, от които боли и се умира.

Ако таткото отсъства, майката или друг близък мъж, за когото сте сигурни, че ще разкаже нещата правилно и без заобикалки, трябва да говорят с момчето.

Някои родители съветват този разговор да се проведе в колата, когато двамата отиват някъде, защото не е нужно да се гледат в очите и защото тийнейджърът няма къде да избяга ;)

тийнейджър
Снимка: Thinkstock

Когато теоретичната част е „предадена“, в името на всеобщото спокойствие би било добре да има едно място в къщата, където да стоят презервативи и момчето да знае това място.

Нека да не е на супер видно място, за да изпитва човек неудобство, но да не е и в неговата стая, защото, когато свършват, то ще трябва да дойде и да съобщи за липсата, пък едва ли ще му е супер удобно да го направи.

В шкафче в банята би било чудесно, ако можете да ги съхранявате там на сухо.

Когато се появи първата сериозна приятелка, на която сте и представени, може да давате повече джобни, за да стигат и за презервативи.

тийнейджър
Снимка: Thinkstock

Но във всички случаи говорете, показвайте и дръжте на видно място, дори да имате момичета. Те също трябва да носят отговорност за собствената си безопасност, а противозачатъчните не предпазват от СПИН, гъбички и останалите болести, предавани по полов път.

И дано имат късмет в любовта :)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти