Трябва ли да имат жените правото да направят аборт?

Трябва ли да имат жените правото да направят аборт?
Снимка: netinfo

През септември в полския парламент бяха обсъдени два законопроекта за абортите.

Единият бе предложен от обществената организация "Стоп на абортите" и предлага пълна забрана в Полша на този вид операции, както и да бъдат сурово наказвани прибягващите към тях жени, включително с наказателно преследване. 

След първо четене този проект се изпраща за доработване.

Другият проект, на обществения комитет "Да спасим жените", който дава право бременността да бъде прекъсвана до 12-ата седмица без всякакви ограничения, а след този срок - само по медицински причини, беше отхвърлен от депутатите.

Дискусията в парламента и медиите породи множество въпроси у полските жители и доведе до масови протести. В техен символ се превръща закачалката за дрехи.

Развоят на ситуацията се следи зорко и от Европейския парламент, където няколко партии предложиха да внесат за разглеждане въпроса за спазване на правата на жените в Полша.

В момента там действа закон, забраняващ абортите без медицински основания - за такива се смятат заплаха за живота и здравето на майката или сериозна патология на плода. Бременността може да бъде прекъсната и ако е настъпила в резултат на изнасилване.

Тук обаче изникват следните казуси: как е възможно в 21 век в католическа Полша да смятат аборта за грях и така да се стига до това все повече жени рискуват живота си, абортирайки нелегално.

И дори някой да смее да говори за пълна забрана на абортите!

"Затягането на закона ще доведе до още повече човешки трагедии. От личен опит знам на какво са готови жените в такава ситуация. Спомням си как обмислях дали да не си бия сама някаква инжекция. Беше ужасно. Трудно ми е да го обясня, но знам, че бях готова да рискувам живота си. Просто тогава не можех да си позволя да имам дете"., разказва една от противничките на предложения в промените на този безумен закон.

Сега тя е майка на момиченце и ѝ се радва всеки ден, но полякинята вече има един аборт зад гърба си в страната, където отдавна упражняват натиск върху жените, които се подлагат на това.

В онези години се чувствала твърде млада, а връзката ѝ с бащата на детето нямала бъдеще.

Подобни мотиви обаче не са достатъчни за легален аборт в Полша. Затова жената търси помощ в интернет. Но лекарката, при която си уговоря час в клиниката, се оказва отявлена противничка на абортите.

"Каза ми, че няма да разреши аборта. Най-ужасно беше в чакалнята, където седяха жени в напреднала бременност и майки с новородените си деца. Жената ме принуди да погледна всяко бебе, караше ме да галя малките ръчички. И пред всички тези жени ме попита: Нима искаш да убиеш едно такова малко бебенце?", спомня си тя.

Много лекари в Полша отказват да извършват аборти. Все пак жената успява да намери такъв във Варшава. Всяка седмица най-малко три жени посещават такива лекари. Срещата им с тях е последната им надежда за легален аборт. Други търсят решение на проблема си директно в чужбина. 

Който пък не намери легален начин да извърши аборт, търси помощ в "подземния свят". Това прави и тя навремето.

"Ние просто искаме жените да осъзнаят какво представлява абортът. Това е убийство. Убийство на жив човек. Абортът не е някаква козметична операция - той е насочен срещу жив човек, който го усеща. И решението да убиеш този човек не е някаква игра", заявява пък дама, противник на абортите.

Само че всички са наясно, че когато една жена е решила да направи аборт, дори строгите закони са безсилни. 

А когато направи избора да има дете, се надява то да живее в свят, където всеки има свободата да взима личните си решения самостоятелно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти