Трябва ли бременните да гледат телевизия?

Трябва ли бременните да гледат телевизия?
Снимка: Thinkstock

Бременността може да бъде уморителна за майките. Някои лекари препоръчват намаляване на нормалната активност на жената и така тя може да се задържи у дома в продължение на няколко месеца. Тогава не е необичайно за жените да запълват времето си с гледане на телевизия или да използват синия екран като начин за отпускане и бягство от скуката в продължение на седмици .

Бременните често имат две основни притеснения относно гледането на телевизия - безопасно ли е да бъдат близо до телевизор или компютърен екран и кога се счита, че гледането на телевизия е прекалено много за бъдещите майки?

Относно опасността от излъчване от мониторите на компютри, лаптопи и телевизори, изследванията са категорични, че не съществува риск от радиационно облъчване. Лаптопите, обаче, излъчват топлина и по тази причина не бива уредът да се поставя върху корема. 

Макар да не съществува опасност от радиация при стоене на няколко метра от телевизора, има други здравословни проблеми, които биха могли да възникнат от честото и продължително заседяване пред телевизионния екран. Рискът от прекомерно наддаване на тегло е налице, особено ако бременната е посъветвана да не извършва физическа дейност с цел превенция и задържане на плода.

Дългото заседяване води и до опасност от мускулни спазми, както и проблеми с подути и болезнени стави. Затова е препоръчително всеки 15 минути стоене в покой пред синия екран да се съчетават с 15 минути лека физическа активност, която може да бъде разходка с кучето навън или градинарство.

Бременните жени имат хормонални колебания и екстремни емоционални промени, редуващи се тревоги, притеснения и еуфория, които могат да допренесат за възникване на депресия. Твърде дългото време, прекарано в гледане на телевизия, може да задълбочи тези симптоми.

Въпреки това, съществуват и положителни страни от следенето на телевизионните програми. За повечето съвременни бъдещи майки това е единственото време, през което те биха имали възможност да следят любим сериал или дневен телевизионен блок, предназначен предимно за дамска аудитория. В много от тези предавания се засягат теми, свързани с бременността и подготовката за щастливото събитие и отглеждането на новороденото. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти