Три причини да не дръпваме кабела за интернет

Интернет поколение
Снимка: Thinkstock

Хиляди неща могат да ни изкарат извън контрол, когато стане дума за децата в интернет. Често чувството, че компютърът е по-силен от самите нас и поглъща живота на детето ни по един или друг начин може да ни накара да прибегнем до на пръв поглед най-лесното и сигурно решение – да дръпнем кабела на интернета.

Защо обаче този подход бързо губи ефекта си и дори може да даде обратен резултат?
На първо място, защото интернет е навсякъде. Децата все по-рано се научават да ползват компютър, смартфон, таблет и до 10-12 години са способни чудесно да се справят с технологичните джаджи. Дори компютърът вкъщи да е с ограничен достъп до интернет, детето може да използва мобилен достъп, да седне пред компютъра в училище или този на приятел, докато е на гости. Макар тези примери да са принципни изключения, ако детето няма никакъв достъп до любимите си игри и разговори с приятели онлайн, е вероятно заемането на чужди смартфони или гостуванията в приятели да зачести.

На второ място, колкото и да ни е трудно понякога да разберем, виртуалният свят всъщност не е вълшебна страна, а просто част от живота на днешните деца (не по-малко и на възрастните). Трябва да приемем, че откъсването от виртуалните занимания всъщност има ефект и върху другите области на живот на детето. То учи, забавлява се и общува през хилядите възможности на интернет.

Не на последно място, трябва да си признаем, че наказанията, стигащи до крайности, като "Повече няма да седнеш пред компютъра" са неефективни и трудни за спазване. Затова и често пъти самите ние ги нарушаваме преждевременно.

Какво е по-доброто решение?
* Интересувайте се от заниманията на детето в интернет. Игри, чат, сайтове – те имат значение за него. Дори една част от времето да ви изглежда загубена, за детето може да има смисъл. Поиграйте с него някоя компютърна игра за 15 минути, ако е подходящо.

* Въпреки че детето пораства и лека-полека търси повече самостоятелност, мнението на родителите е много важно. Предлагайте му алтернативни занимания, но без да го упреквате и да му натяквате. Предложете да организирате излизане с приятелите му на боулинг, билярд, кънки или пицария, като вие сте наблизо с други родители или приятели, но децата все пак се забавляват помежду си. Покажете му, че цените неговите занимания, давайте му идеи и го насърчавайте да продължава със спорт или хобита, които обича.

* Търсете подкрепата и на бащата или друг значим човек за детето, ако това е възможно. За него е важно да получава еднопосочни послания и от двамата си родители.

Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти