Тийнейджърите и поверителността във "Фейсбук"

Тийнейджърите и поверителността във "Фейсбук"
Снимка: Thinkstock

Малко предистория:

До преди няколко седмици "Фейсбук" позволяваше на потребителите между 13 и 18 години да публикуват информация в профила си единствено сред приятелите си или приятелите на приятелите си, като първоначалните автоматични настройки бяха на споделяне сред приятелите на приятелите им.

Сега вече първоначалните настройки са автоматизирани за приятелите им.

Голямото “но” в случая е, че макар първоначалните настройки за споделяне да стесняват кръга на публиката на тийнейджъра, то младежите вече имат опцията да публикуват до всички потребители. Ако един пост е направен публичен, настройката остава и за следващите до нова промяна в нивото на споделяне.

От "Фейсбук" са се постарали непрекъснато да насочват вниманието на своите млади потребители към важността на настройките за споделяне, така че те информирано да избират с кого и какво да споделят.

Има ли за какво да се притесняваме?

Тази промяна разбуни духовете сред много родители, учители и изследователи на младежкото онлайн поведение.

Дали обаче трябва да изпадаме в паника?

На първо място, тази реформа ни връща към действителността като родители и факта, че никоя настройка не отменя нуждата с децата да се говори за интернет, за техническите и социални правила в онлайн пространството и за връзката на виртуалния живот с ежедневната реалност и дори бъдещето.

Този разговор е особено важен, още преди детето да е започнало да използва социалните мрежи като начин за комуникация с приятели и за експериментиране с нагласи, мнения и поведения.

"Фейсбук" официално допуска потребители на 13+ години, но това отнася ли се до всички деца и младежи, които познавате? Как се правят настройките на социалния сайт и какъв е смисълът зад тях е задача, която стои пред всеки родител на по-ранен или по-късен етап.

На второ място, интернет специалистът и анализатор Лари Маджид в своя статия по този повод посочва, че правото на децата да имат мнение и да го изразяват свободно е неотменимо. Той счита, че гласът на младите хора много често служи за противовес на явленията в света на възрастните и показва друга гледна точка по различни проблеми.

Възможно е онлайн себеизразяването, аргументирането и получаването на подкрепа и одобрение да бъде първа стъпка в изграждането на силна гражданска позиция и инициатива за участие в социалните събития.

В заключение...

Оттук нататък тийнейджърите, използващи "Фейсбук", ще имат възможността да стесняват или разширяват публиката, до която публикуват.

Гафовете не са изключени, затова уверете се, че вашият юноша е чул и разбрал за какво става дума и най-важното, че знае как да променя своите настройки според предпочитанията си.

Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти