Теодора Духовникова за емоционалната интелигентност да бъдеш актриса

Теодора Духовникова
Снимка: Личен архив

Представяме ви Симо Колев и новото му интервю за нашата специална рубрика "Професии" - повече за нейната мисия вижте тук (бел. ред.):

Винаги съм харесвал Теодора Духовникова!

Тя е адски известна. Реализирана. Играла е. Играе. Тук, също и в чужбина.

Дотук добре. Но Теодора е много повече, адски повече от това, което изброих.

Тя има сърце, интелект. Обрана е и не обича да е винаги и навсякъде.

Има позиция и има какво да каже.

Ето я:

Каква искаше да станеш, когато беше малка?

Актриса.

Как се става актриса? Кои са качествата извън образованието, които най-много ти помагат?

Емоционалната интелигентност. Тя няма нищо общо с това, колко томчета литература и история си изчел. Тя е нещо, като дисциплина и анализ на чувствата... Да чувстваш повече от другите, какво се случва между думите. Да си любопитен към човека.

Също да си малко "перде ", да ти доставя удоволствие, да се "излагаш", а не да си достолепен в ролите си, защото е скучно за гледане да играеш паметник. Да си вярваш и бързо да влизаш в ситуации. Чувството за хумор е прекрасно качество.

Да обичаш да те гледат и изобщо да обичаш играта!

Къде грешат момичетата, които искат да станат актриси?

Ако искат да станат актриси, заради крайния резултат - да ти ръкопляскат, да те дават по телевизора и да те снимат по списанията. Първо, това може и никога да не стане. А ако стане, то е само вследствие на нещо много трудно преди това. Да си актьор е много силна потребност да играеш. И любопитство да преживяваш неща, които изобщо не е нужно преживяваш. И изобщо това е много, много сложна професия и иска много характер. Талантът е задължителен.

Кое е най-трудното в работата ти?

Да се запазя много дълго време в кондиция за игра. Това си е един много сложен механизъм, някаква хигиена, моторика на чувства и емоции, и тази перманентна поддръжка е сложно и изтощително нещо. Когато играеш всеки ден, цял сезон, е адски тежко, но пък може да изиграеш каквото си поискаш, защото машинката е смазана и работи безотказно. Сега, разбира се, големият въпрос е кой с каква машинка разполага - някой с Мерцедес, друг с Фиат...

А кое е най-интересното?

Всичко! Животът в театъра и в киното е милиони пъти по-интересен от обикновения живот. Хората, с които общуваш всеки ден, нещата, за които си говорите и ви вълнуват, са много по-смислени и весели, отколкото какво ще ядем и къде ще ходим петък вечер... И изобщо чувството, че заедно създавате един нов, паралелен свят е изумително. И абсолютно абстинентно.

Как протича твоят ден и какви са предизвикателствата в работата ти?

Ами сега например, пролетта, е сезонът на кастингите и уча текстове, ходя на прослушвания, спортувам, вечер на представления, пътувам и до други градове, играем там и така. Също така, това е и сезонът на завършване на детската градина и всичките му там пролетни тържества, поне 5-6 , с танци, песни, вълнения и подготовки, та и с това се занимавам... Но всичко това ме прави щастлива и затова не ме изморява.

Каква е разликата между посредствената актриса и популярната актриса?

Ами, случва се понякога посредствена актриса да стане популярна. Но за кратко. За кратко всичко може, стават всякакви грешки. Но ако дълго време се задържиш популярен, имам предвид... пет, десет години, играеш и снимаш непрекъснато, оцеляваш в тая трудна среда и продължаваш да се развиваш - няма как да си посредствен! Просто няма как!

Посредствено е да занимаваш хората с бита си и с любовния си живот, вместо с ролите си. Посредствено е да си хубавичка и да си казваш репликите що-годе органично.

Посредствено е да се помислиш за голяма актриса само защото някое списание е написало 5-6 възторжени думички за теб. Защото голяма част от хората, които пишат в списания у нас, всъщност изобщо не ходят на театър или гледат български филми, не са в течение на нещата и понякога е лесно да бъдат заблудени относно таланта на някого.

Не забравяй обаче, че както има талантливи и популярни актриси, така и има ужасно талантливи и не масово популярни актриси и те са повече, от първите!

Ако не беше станала това, което си, какво щеше да работиш?

Нещо креативно, нещо свързано с хората и какво им се случва и ги вълнува днес.

Какво научи в училище и какво не успя да научиш там?

Аз завърших класическата гимназия и това е едно от най-смислените неща, които съм направила в живота си. Там научих всичко, което ми трябва, за да премина през този живот, не като някакъв тъпун, който яде, размножава се и умира, а като любопитен и мислещ човек, който познава миналото на света и се опитва да си обясни настоящето...

Можеш ли да си актриса и да работиш паралелно нещо друго?

Навсякъде по света артистите не са богати. Освен ако не си супер звезда. Повечето артисти по света работят и други неща, ако искат по-висок стандарт за себе си. За младите пък е задължително. И в никакъв случай - обидно. У нас, може би заради соца, битува малко някаква обида, че щом си завършил артист, си нещо като паметник на културата и държавата трябва задължително да се грижи за твоите ангажименти. Не. За твоите ангажименти се грижиш единствено ти.

И понякога компромисът е неприятен, но задължителен, ако искаш повече доходи. Дали ще си в свободното си време сервитьор, или ще участваш в халтури, от които ти се повдига, няма значение. Има разбира се, светли и големи души, на които този акт им е противен, и избират лукса, защото това е лукс, да не са достатъчно осигурени, но единствено и само да творят. И това е по някакъв начин много красив акт на отдаденост и чистота. Той заслужава поклон. Но не трябва леко да съдим и другите. Въпрос на избор.

Колко е годишния ти доход? Колко пари се печелят като актриса...

Актьорството е сезонна работа. Понякога печелиш бързо и достатъчно, понякога правиш нещата, от които най-много се гордееш, а едва свързваш двата края. За да бъда докрай честна с теб, Симо, трябва да ти призная, че макар да работя от 15-годишна и да работя непрекъснато, не бих се справила, ако не беше съпругът ми. Малко е тъжно. И малко нечестно. Но е така.

Каква е разликата между професията на актрисата и всяка друга професия?

Няма разлика с всяка друга професия, която изисква пълна отдаденост. И личен разход на духа. Може би, по-силно усещат разликата тези, които живеят с актриса... Това, че тя няма стандартното работно време за жена, това, че е по-емоционална, по-освободена , по-вторачена в себе си, често лабилна и неспокойна, но със сигурност, с нея никога не е скучно и със сигурност, живеейки с нея, живееш с няколко различни жени едновременно. Изобщо да живееш с актриса не е за всеки. Изисква хладнокръвие, двоен компромис, минимална ревност и любов към ексцентрични ситуации...

Кога за последен път си каза "Обичам си работата"?

Всеки ден. Всеки миг. Всяка болка. Всичко си струва!

Припомнете си още:

Счетоводителят, който ме убеди, че работата му е интересна

Говори съдията!

Как се става директор на детска градина

Откровено от един учител по история...

Професия: познавач на човешката душа

Да обясниш професията си на дете: Део

Да обясниш професията си на дете: Лиляна Павлова

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти