Телевизията прави децата дебели

Телевизията прави децата дебели
Снимка: Thinkstock

Вече всеки родител е наясно, че заседяването пред компютъра и телевизора не е никак полезно за децата.

Оказва се, че децата, които гледат по 18 часа телевизия на седмица имат по 7,6 милиметра по-широка талия, от тези, които гледат средно по 14 часа.

Проучването установило, че двегодишните деца гледат по 8,8 часа телевизия, а докато станат на четири години, вече се заседяват 14,8 часа пред телевизора.

Изследването е проведено от учени от университета в Монреал и е обхванало 1314 деца.

Водещият на изследването – д-р Линда Пагани, обобщава, че като цяло днешните деца гледат прекалено много телевизия и това се отразява пряко върху здравето им.

"В целия западен свят се наблюдава сериозно затлъстяване както при децата, така и при възрастните. Прекаляването с телевизионните предавания спира децата от занимаването с други по-подходящи дейности, а и обърква представите им за правилно хранене", споделя д-р Пагани.

Тя обобщава, че тези проучвания само затвърждават теорията, че гледането на телевизия допринася за увеличаването на случаите на затлъстяване.

Друг изследовател – д-р Каролин Фицпатрик заявява, че възпитаването на спортни навици при децата до огромна степен зависи от родителите и именно по време на детството се задават основите на здравословния начин на живот.

Тя съветва родителите да насърчават децата си да участват в различни спортни дейности, а да не ги остават часове наред загледани в телевизора.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти