Татко, имам нужда от теб, не ни оставяй

Татко, имам нужда от теб, не ни оставяй
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Лесно започнахме да изоставяме семействата си.

Изплашени от първите трудности, дошли малко след уж най-щастливото събитие, бързаме да спасим себе си от неправилната връзка и да се върнем към собствения си живот – такъв, какъвто го познавахме преди брака, преди задълженията, преди предизвикателствата да съжителстваш с някого и да градиш с него общ живот.

Лесно махаме с ръка и поемаме по собствен път без да искаме да се обърнем назад.

Един човек обаче се обръща. И маха с ръка и иска да се затича, да прегърне онзи, който си тръгва и да го върне обратно.

Често обаче на него никой не му обръща внимание, защото е малък, защото ще свикне, защото нищо няма да си спомня, защото ще се приспособи, защото родителите искат да намерят щастието си другаде.

Колкото и да приемаме развода вече за нещо нормално, над което не тегне догмата на общественото отричане, както беше едва допреди петнадесетина години, лекотата, с която обричаме децата си да живеят само с един родител е повече от плашеща.

Още ненавършили 3 години все повече деца остават само с майките си и никой от двамата родители няма смелостта да си признае, че основната причина за раздялата всъщност е детето.

Малкото същество, което трябваше да донесе радост с идването си на бял свят се превръща в причина мама и татко да се изнервят, отдалечат един от друг и накрая да се разделят малко преди всичко да стане по-хубаво, по-леко, по-весело.

Ревящото бебе, което обръща живота на 180 градуса и сякаш изземва цялото време за забавления от довечера купонясващите си родители бързо става дете и двамата стават трима – за да имат опора един в друг и никога да не падат.

Тъкмо когато идва времето на карането на колело, на пускането на хвърчила, на ходенето в планината на излет и карането на ски – все неща, които татко знае най-добре да прави, него го няма.

Няма го, защото двама възрастни не са съумели да преодолеят трудностите на първите години след раждането и са побързали да се откажат, защото в мечтите и рекламите никой не говори за трудностите.

В стремежа да живеем още сега, не даваме време на важните неща да се развият и да ни донесат онова изпълващо всяка фибра на тялото щастие и удовлетвореност от живота, към която всъщност се стремим.

Отказваме да се борим, защото ни втълпяват, че заслужаваме хубавото още сега и веднага.

Снимка: Thinkstock

А се оказва, че да имаш дете не е чак толкова хубаво, колкото го представят. Особено в началото.

Не спиш, не се храниш нормално, животът ти вече не тече по нормалния начин, всичко е наопаки, а центърът на всичко всъщност само реве.

Как да не си тръгнеш.

А само няколко години по-късно – всъщност не повече от три, животът отново потича в нормалното си русло, можеш да се върнеш към хобитата си, към любимите си книги, приятели и срещи, с един огромен плюс: до теб има някой, който копнее да се учи от теб, за когото си пример, заради когото си заслужава да направиш всичко.

Децата имат нужда от бащите си, колкото и това да не си личи в началото, колкото и майките да твърдят, че могат да се оправят сами и колкото и висока издръжка таткото да плаща.

И ако се женим по любов, защо не можем да не се развеждаме пак от любов – към децата си?

Още за развода и децата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти