Защо тийнейджърите сменят настроението си толкова често

Сърдитко Петко, празна му торбата
Снимка: netinfo

Не е лесно да се каже кой период в живота на един родител е най-лек, но със сигурност има яснота кога нашите деца ни изправят на нокти с най-интензивна честота.

Няма две мнения по въпроса, че тийнейджърските им години ни вкарват в един постоянен водовъртеж, през който непрестанно преминават раздразнение, затвореност, нервни изблици, подтиснатост, егоцентризъм и други подобни "приятни" състояния на духа и тялото, с които съвсем скоро невролози от университета в Питсбърг са се занимали по-обширно, за да разберат първопричината за тази нестабилност в характера на подрастващите.

Оказало се, че вариращата емоционалност при тях се получава вследствие на по-различно работещите мозъчни клетки в този етап от живота им, особено когато правят нещо, доставящо им удоволствие. През юношеството се активира много по-голям брой неврони, когато представителите на тази възраст получат някаква заплаха или неодобрение от околните, което ги прави още по-импулсивни и уязвими в поведението си.

Това обяснява и защо повече тийнейджъри развиват различни зависимости, депресии и шизофрения в сравнение с по-възрастните хора.

За да докажат още веднъж, че мозъкът на децата между 13 и 19 години функционира по друг начин, спрямо техните родители, американските учени изследвали лабораторни мишки, подлагайки ги на редица тестове. Във всички от тях по-зрелите гризачи показали в пъти по-контролирани и последователни поведенчески реакции в сравнение с младите животни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти