Световен ден на аутизма

Световен ден на аутизма
Снимка: netinfo

На втори април за пета поредна година се отбелязва световният ден за информираност за аутизма, който има за цел да алармира обществото относно превръщането на аутизма в глобален здравен проблем. Освен това с него се цели да се повиши осведомеността и да бъде насърчено ранното диагностициране и интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистично разстройство.

Този ден има за задача и да почете уникалните таланти и способности на хората с аутизъм, да провокира толерантност и съпричастност и да улесни процесите на приобщаването им в училище и обществото.

Какво е аутизъм?
Аутизмът нарушава умението на човек да общува и да се разбира с другите, а вследствие на това се затрудняват процесите на обучение и социализация. Това състояние се свързва с повтарящо се поведение като натрапчиво подреждане на предмети или следване на строга последователност.

Ето и кои са най-често срещаните сигнали, че нещо не е наред с детето ви.
* Липсват усмивка или други разпознаваеми прояви на радост до и след шестия месец.
* Липса на интонационна размяна на звукове, усмивки или различни лицеви изражения до или след деветия месец.
* Не реагира на името си до десетия месец.
* Не бърбори (не гука и не експериментира със звуци и звукосъчетания) до дванайсетия месец.
* Не изговаря думи до шестнайсетия месец.
* Не изговаря смислени фрази от две думи (без да имитира или повтаря) до втората година.
* Престане да говори или изгуби социални умения на каквато и да е възраст.
* Липсва (или е редуциран) очният контакт.
* Не е сформирана или много рано е изгубена присъщата на повечето му връстници способност да изразява, разбира и интерпретира универсални емоции.
* Не играе с играчките по предназначение. Дълго се задържа в еднотипни дейности. Повтаря многократно едно и също действие.
* Намалено или липса на присъщото детско любопитство и изследователски интерес.
* Затруднениe да играe спонтанно, разнообразно, на ужким, с преструване, с влизане в роли.
* Не изпълнява заръки, има слабо развити навици за самообслужване.
* Не възприема някои общи опасности и общи инструкции.
* Реагира стресово на промените на лица, предмети, детайли от обкръжението, които са подредени по определен начин.

Възрастта е посочена в по-широки граници с идеята да се отчетат индивидуалните темпове на развитие на всяко дете. Наличието на един или няколко от изброените симптоми/характеристики не означава на всяка цена диагноза аутизъм, а е сигнал за повишено внимание и за предприемане на следваща стъпка – консултация с детски психиатър.

Знаете ли, че...
Около 67 млн. души по света са засегнати от аутизъм, което го прави най-бързо нарастващото сериозно нарушение в психическото развитие в международен мащаб. Тази година с аутизъм ще бъдат диагностицирани повече деца, отколкото с диабет, рак и СПИН взети заедно. При момчетата вероятността да бъдат засегнати от това състояние е четири пъти по-голяма, отколкото при момичетата.

Симптомите може да варират от много леки до тежки и затова говорим за аутистичен спектър. Няма две деца с аутизъм, които да са напълно еднакви. Всяко момче и момиче се намира в различна част на спектъра. А също толкова важно е да се знае, че всеки родител, учител и близък също ще бъде в различна точка от спектъра, следвайки уникалните нужди и развитие на своето дете.

Разстройствата от аутистичния спектър обикновено могат да бъдат надеждно диагностицирани до 3-годишна възраст. Новите тестове показват, че когато родителите имат съмнения, че нещо не е наред, те обикновено са прави.

Най-добри резултати се достигат, когато специалисти, терапевти, родители и учители обединят усилията си и следват единен терапевтичен план, съобразен с индивидуалните характеристики на малчугана.

Аутизмът е само един нюанс от детския характер, който не го определя като личност. Никой не знае на какво би могло да е способно хлапето след време. Ако то усеща, че околните смятат, че е "неефективно" неговият естествен отговор ще бъде: "Защо да опитвам?"

Посланици на добра воля на кампанията за информираност за аутизма у нас са датският посланик г-н Коре Янсон, българският премиер г-н Бойко Борисов и кметът на столицата г-жа Йорданка Фандъкова.

Тази година, благодарение на обединените усилия на родителските организации и подкрепата на бизнеса, България за първи път става част от световната кампания за повишаване на информираността за аутизма "Освети в синьо". За целта знакови световни сгради и обекти като статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро, "Емпайър Стейт Билдинг" в Ню Йорк, операта в Сидни, сградата на парламента в Будапеща и много други грейват в синьо, за да привлекат общественото внимание.

По този повод в София, на 2 aприл, в 18,30 ч. в синьо ще засвети и сградата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Там по същото време ще се проведе и концерт под мотото "Време е да научим за аутизма".

Водещи ще са Ники Кънчев и Део, а своето участие са заявили Графа, Орлин, Любо, Тома, Дидо от Д2, Камен Воденичаров, София, група "Айс Крийм" ("Ice Cream"), Дони и други. В лайфа ще се включи и 17-годишната Габриела Симеонова, която е с разстройство от аутистичния спектър. Тя ще изпълни народната песен "Девойко мари хубава" под съпровод на виолончело.

С голям ентусиазъм към кампанията на живо в София ще се присъедини и звездата от лондонската банда "Юрая Хийп" ("Uriah Heep") Джон Лоутън, който е бил фронтмен на групата от 1976 г. до 1979 г.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти