Все повече родители отказват да четат класически приказки на децата си

Спри, че стана страшно
Снимка: netinfo

Явно историите, които са ни унасяли в непознати и вълшебни светове преди да заспим, днес по-скоро биха предизвикали кошмари у децата ни, се казва в ново американско проучване.

В изследването участвали над 2000 родители, които считали, че техните синове и дъщери трябва да навършат минимум пет години, за да им бъде отговорено адекватно на всички въпроси, възникващи в главите им, докато слушат този тип традиционни приказки.

Анализите показали, че майките и бащите масово намирали повечето класически сюжети за прекалено страховити, затова те избягвали да ги четат на своите хлапета. За целта предпочитали да преспиват мъниците си с по-модерни книги, допълват щатските експерти.

Сред разказите, които най-много разстройвали малките, в Топ 3 се нареждат:

1. "Хензел и Гретел" - легендата, написана от Братя Грим, стряскала подрастващите заради сюжета, свързан с отвличане на деца.

2. "Джак и бобеното зърно" - мъниците смятали, че историята е прекалено нереалистична.

3. "Червената шапчица" - за родителите било бреме да обяснят как добрата стара баба е изядена от лаком вълк, а 1/3 от запитаните споделили, че децата им започват да плачат точно на този момент в разказа, пресъздаден от Шарл Перо.

Освен тях близо половината от анкетираните майки отказвали да четат и историята за Рапунцел, защото и там надълго и нашироко се засяга темата за отвличането.

Критичният поглед не подминава и вечната класика в жанра "Пепеляшка". Там проблемът за половината от тестваните родители пък е свързан с това, че младо момиче по цял ден слугува и чисти.

За финал на мушката била "хваната" и "Снежанка и седемте джуджета", като голям брой родители отвъд океана били на мнение, че думата "джудже" им звучи неприемливо.

"На нас възрастните тези истории ни се струват невинни и красиви, но за един малчуган на 5 с по-развинтено въображение същите разкази могат да му се сторят прекалено буквални", коментира Стив Хорнси, съставил въпросното проучване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти