СПАМ – лошият герой в интернет

СПАМ – лошият герой в интернет
Снимка: Thinkstock

Що е то спам?

Официално е използване на среда за електронни комуникации за масово изпращане на нежелани съобщения, или просто лошият герой в интернет.

Занижената хигиена във виртуалното пространство може да доведе до инфектиране, точно както и в реалността. Разликата е, че организмът ни има собствени механизми за справяне и с малко помощ всичко отминава бързо.

В интернет пространството нещата не стоят по съвсем същия начин. Ако не бъдем внимателни, инфекцията може да ни струва злоупотреба с личните данни, документи и цялата информация, съхранявана в компютъра или на телефона.

Спам е един от най-разпространените зловредни софтуери. Затова е важно да знаем как може да минимализираме негативните ефекти от него.

Какво можем да направим обаче, когато 80-90% от писмата в електронната ни поща е спам?

Добре е внимателно да изберем доставчика на електронната си поща, така че да предлага възможност да сведем до минимум евентуални проблеми.

Бъдете внимателни, а най-добре не отваряйте имейли от непознати за вас податели, особено ако съдържат прикачени файлове.

Най-често такива съобщения съдържат вируси, които биха могли да инфектират системата.

Важно е да инсталирате надеждна антивирусна програма и във всеки случай на съмнение да сканирате системата за вируси.

Обърнете внимание, когато операционната ви система дава възможност да се обнови, особено когато касае т. нар. сервизен пакет (Service Pack), който отговаря за сигурността. Най-често обновленията целят подобряване на уязвимости в системата или подобряване цялостната работа.

Обновявайте софтуера, който използвате – програми и приложения. Точно както операционната система и приложенията, с които боравите ежедневно, има своите слаби места.

И не на последно място, информирайте се за възможностите за защита, които програмите ви предлагат, преди да решите да ги използвате.

Тъй като човешките творения нямат съвършени характеристики, най-сигурно е при съмнение или възникнал проблем да потърсите решение и ако това не е достатъчно, потърсете помощ от близък или професионалист, но не забравяйте, че нещата не се оправят от само себе си!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти