Социалните мрежи сплотяват семейството

Социалните мрежи сплотяват семейството
Снимка: Thinkstock

Много от вас са изправени пред предизвикателната задача да възпитаваш е-тийнейджър (а като добавим и новите технологии, уравнението става сложно).

А какво бихте казали за това, че заниманията в социалните мрежи водят до по-добри отношения на родителите с техния тийнейджър?

Възможно ли е социалните мрежи да сплотяват семейството?

Актуално проучване на Brigham Young University показва, че подрастващите се чувстват по-близки с родителите си, когато са свързани с тях в социалните мрежи. Изследването разкрива също, че децата, които общуват с родителите си в социалните мрежи, имат по-добро просоциално поведение – проявяват щедрост, любезност и помощ към другите.

Проучването е проведено сред повече от 500 семейства и се опитва да обясни как социалните технологии, често възприемани като причина за по-малко автентични взаимоотношения, могат да сплотят семейството. Ето един въпрос от проучването и отговор на реален участник:

Въпрос: Как социалните медии помагат на семействата да се чувстват по-свързани?

Отговор: Можеш да правиш много неща в социалните мрежи. Детето ти може да публикува снимка и ти да го подкрепиш, като я харесаш или напишеш приятен коментар, или чрез ъпдейт на статуса ти, който показва същото. В тях имаш повече възможности да даваш позитивна обратна връзка и да показваш привързаност и обич.

Социалните мрежи дават близък поглед върху живота на вашия тийнейджър. Те помагат да разберете през какво преминават децата ви, какво харесват и намират за забавно приятелите им и по този начин да се чувствате по-свързани с тях. Социалните мрежи са като "малък прозорец" към случващото се в "реалния" живот.

Да се научиш на гъвкавост е по-важно от научаването на правилата. Не е реалистично да наложим граници в социалните сайтове. Важно е да учим децата как гъвкаво и отговорно да отговарят на новите социални ситуации онлайн.

Ето още един въпрос и отговор на участник от проучването:

Въпрос: Някои подрастващи предпочитат по-нови социални платформи (различни от Фейсбук), непознати на родителите им. Какво бихте казали на родителите по този въпрос?

Отговор: Мисля, че е важно родителите да са в час със съвременните медии и да знаят къде са регистрирани децата им.

Няколко полезни съвета:

*Ако не сте се регистрирали във Фейсбук, но имате желание, помолете вашия тийнейджър да ви помогне с първите стъпки.

*Открийте какви други социални сайтове посещават децата ви и се поинтересувайте какво се случва там.

И разбира се, вие винаги ще сте модел за подражание за детето ви, както онлайн, така и офлайн. Вашите действия говорят повече от всичко. Сърфирайте с уважение!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти