Скайп - кога и как

Скайп - кога и как
Снимка: Thinkstock

Скайп* е една от често използваните платформи за интернет комуникация. Тя предлага освен възможността да си пишеш в чат, но и онлайн и видео разговори с един или повече приятели. Безплатна е в най-масовата си употреба, тегли се лесно и се обновява периодично, подобрявайки дизайна и функционалността си.

Децата често използват Скайп за разговори с роднини и приятели, заминали далеч от тях. Впоследствие обаче чатенето се прехвърля и към прекарване на много време с приятели от близкото обкръжение.

Без повече обяснения – по същество даваме няколко полезни съвета кога детето ви да започне и как да използва платформата.

Кога да пуснете Скайп на детето?
Много е трудно да се определи точната възраст, на която детето е вече готово да има свой профил в Скайп. Услугата има предимството, че информацията, която човек споделя в профила си, може да бъде минимална. Освен това самият профил не включва снимки, като се изключи малкият аватар.

Рисковете при Скайп обаче се крият в свободата на комуникация по време на чата, където могат да се прехвърлят снимки и клипчета и при използването на камера за видео разговори, когато могат да се заснемат такива.

Във всеки случай, за да е подготвено едно дете да използва услугата, то трябва да е запознато с възможностите ѝ за общуване, сигнализиране и блокиране и да разполага с профил със защитени настройки. Най-добре е заедно да сте разучили настройките и обезопасили профила.

Много е важно да подсигурите профила, като го регистрирате със силна парола и със сигурна поща. Добре е да се подсигурите, като сложите допълнителна поща, в случай че другата бъде загубена или разбита. Това става от опцията Skype/Личен профил/Редактиране на профила.

По-важните настройки се намират в Инструменти/Настройки/Поверителност. Натискайки опцията Разширени настройки, изберете настройката Приемай само от включените в списъка, което означава, че хора, които детето не е приело в списъка си, не могат да се свързват с него. Направете тази настройка и при трите начина за комуникация - разговори, видео и споделяне и съобщения.

Избирането на настройката Приемай само от включените в списъка е подходящ момент да поговорите с детето как е добре да одобрява хората в списъка си с приятели. Макар в Скайп приятелите да са видими единствено за потребителя, разбирането на разликата в отношенията онлайн и офлайн е важно.

Изберете воденето на хронология постоянно. Хронологията е единственото доказателство за нарушение в правилата на даден сайт или услуга. В случай на нужда сигнализирането става директно през Скайп към администраторите. Кликвате върху профила, който искате да блокирате, и избирате да го Премахнете от списъка с абонати и/или да го Докладвате за злоупотреба.

Ако искате да разговаряте с някого за проблем в Скайп, въпреки че сте сигнализирали до администраторите, свържете се с БЛОБ на телефон 124 123, на имейл: helpline@online.bg или в Скайп: blobbg.

*Скайп е услуга на "Майкрософт".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти