Синдромът на Даун – синдром на любовта

Лилия Огнянова

Краси Ламбов е професионален видеооператор и видеомонтажист. Известен е със забавните си и нестандартни сватбени клипове, които качва в канала си във Vbox7 и с които разсмива не само сватбарите, но и хилядите зрители.

Сред всичките си смешни видеа обаче Краси има и едно много по-специално и лично. То е посветено на по-малкото от децата му – усмихната Микаела, която е със Синдрома на Даун.

В клипчето, което можете да видите по-горе, братчето на Микаела Крис, разказва какво е да живееш и обичаш едно по-специално същество. Той разказва как, когато тя се е родила, докторите са посъветвали родителите му да я оставят в дом за деца, нуждаещи се от специални грижи.

Те обаче са отказали и щастливо отглеждат двете си деца у дома.

На днешния 21-и март се отбелязва Световния ден на хората със Синдром на Даун. С видеото си Краси Ламбов цели да насочи вниманието на обществото към тези хора и да покаже, че не са с нищо по-малко от останалите. Те искат това, към което се стремим всички ние – да са обичани, да обичат и да бъдат щастливи.

Самият Краси Ламбов споделя:

„Ще съм много благодарен, ако имате възможност и помогнете (има предвид да се сподели видеото с повече хора – бел.ред.), за да може максимално много хора да чуят историята ни, да се научат да приемат различните и България да се окаже едно нормално място за живеене за такива хора. На мнение сме, че трябва да се говори за това, тъй като прекалено много деца със синдрома изненадващо се раждат и родителите им или ги изоставят, или затварят в къщите, а те са прекрасни деца и хора, просто няма информация...“

***

Синдромът на Даун е най-честото хромозомно заболяване. Статистически данни и анализи определят честотата му на 1 на всеки 800 раждания. Синдромът носи името на британския лекар Джон Даун, който го описва през 1866 г.

Причината за характерния комплекс от симптоми е открита едва през 1959 г., когато френският генетик Жером Лежен установява, че засегнатите деца имат характерни промени в броя на хромозомите. По-нататъшни изследвания водят до по-пълно изясняване на произхода на заболяването. Днес е известно, че около 97% от случаите се дължат на тризомия 21 – вместо по две, телесните клетки имат по три копия от хромозома 21, които са напълно обособени от всички останали хромозоми. В останалата част от случаите се наблюдава Робертсонова транслокация, при която допълнителната трета хромозома е скачена с друга хромозома – най-често 14-та.

Макар че всяко дете със синдром на Даун е различно от останалите, някои черти са до голяма степен общи. Физическите белези са плоско лице, характерен вид и разположение на очите, малки уши, подаване на езика от устата и понижен мускулен тонус.

Прочетете още:

Митове за синдрома на Даун

Първият модел със синдрома на Даун

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти