Синдром на внезапната детска смърт

Синдром на внезапната детска смърт
Снимка: Thinkstock

За щастие, синдромът на внезапната детска смърт е рядко заболяване, но съществува. Само в САЩ за година умират около 2000 бебета в съня си без видима причина, напълно здрави. Медицината все още не е изяснила напълно причините, поради които здрави бебета почиват внезапно. Смята се, че тези деца са имали аномалии в мозъчния ствол, който контролира дишането, сърдечната дейност, кръвното налягане и събуждането. Отдава се значение и на ниските количества серотонин при тези деца, който отговаря за регулацията на съня, дишането и сърдечния ритъм. Засегнати от синдрома са кърмачетата до една годишна възраст, но в 90% от случаите фаталният изход е между четвъртия и шестия месец. И тъй като не се знае кое бебе е предразположено към синдрома и кое не, може да се вземат превантивни мерки.

Не пушете по време на бременността! Детето в утробата на пушачката не получава достатъчно кислород и привиква да живее с тази липса. След раждането нормалните механизми, които водят до ускорено дишане при липса на кислород, заработват със закъснение и последствието е, че някои деца "забравят" да дишат в съня си.

Кърмете децата си! Установено е, че кърмените деца значително по-рядко са засегнати от синдрома. Установено е също, че използването на биберон залъгалка има защитен ефект срещу синдрома, тъй като смученето на биберона държи бебето в по-възбудено състояние, като по този начин се намалява рискът от внезапна смърт.

Не слагайте кърмачето да спи по корем. При това положение главичката е разположена странично, така се притискат важни кръвоносни съдове, които водят към главата, а това може да предизвика намален приток на кислород в мозъка и да причини дихателна недостатъчност. Като поотраснат, децата сами се обръщат по корем в съня си, но тогава рискът значително намалява, защото бебето е достатъчно силно, за да обърне и повдигне главичката си. По същата причина не се препоръчва дългият престой на бебето в кошница за кола или шезлонг за кола поради неестествения ъгъл, който заема главата и шията. Между другото спането по корем не е добро и за тазобедрените стави, а така рискът от дисплазия се увеличава.

Избягвайте съвместното спане. Детето се успокоява, когато е в леглото на майката, в последно време даже се препоръчва то да е близо до нея, колкото се може по-дълго. Здравото дете няма как да се задуши в майчиното легло, но ако детето има аномалии, които няма как да се установят, притискането, завивките и възглавниците около него могат да са фатални. Затова най-добре е бебето да спи в собствено легло в стаята на родителите, на твърд матрак без тежки и пухени завивки и възглавници.

Внимавайте с претоплянето на детето. Прекаленото обличане, завиване и високата температура в стаята повишават риска от внезапна смърт на кърмачето. Оптималната температура на въздуха е 21-22 градуса.

Описаните рискови фактори не трябва да се приемат еднозначно. При повечето случаи не се установява точна причина за този кошмар. Бебето ви може да спи по корем, в леглото ви, вие да сте пушачка, а то да е живо и здраво. Но грижовният родител трябва да се съобрази с всички рискове и да ги премахне, доколкото зависи от него.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти