Силен имунитет с достъпни природни средства

Силен имунитет с достъпни природни средства
Снимка: Thinkstock

Не е необходимо да посещаваме аптеката, ако искаме да укрепим имунитета на детето. Природата разполага с достатъчно средства, които помагат в борбата с болестите. На всичко отгоре, те са достъпни, евтини и приятни.   

Най-популярното средство за укрепване на организма си остава медът. Съставът на различните видове мед и пчелни продукти (клей, пчелно млечице, восък) е почти еднакъв.

Те съдържат много витамини, ферменти, плодови киселини - ябълчна, винена, лимонена, млечна и др. Медът е много богат на микроелементи и минерални вещества - калций, калий, натрий, желязо, магнезий, фосфор, сяра, йод. Той притежава 22 от най-необходимите за човека 24 микроелемента. Особено ценни са биогенните стимулатори, които активират редица процеси в организма, включително растежа на клетките и имунната система. Това прави меда ценна храна за децата, но само когато не се обработва термично. Съхранението трябва да е на тъмно, хладно място.

Медът е универсално средство, което повишава жизнения тонус и укрепва организма. Доказано е неговото бактерицидно или бактериостатично действие (унищожава или спира развитието на бактериите), а също и противовирусният му ефект. Медът има алкализиращо действие, подобно на плодовете и зеленчуците. Това го прави добър антиоксидант. Чернобилската авария доказа и неговите антирадиационни свойства. От всички храни в района само медът беше с нормална радиоактивност.

Ежедневна напитка, която може да замени безалкохолните, е следната: пресен лимонов сок и мед се смесват добре и се прибавя вода до получаване на напитка с приятен вкус.

Освен домашната лимонада, с отличен вкус е и сокът от черен бъз. В буркан се нареждат ред зърна от бъз, ред захар и след престояване се прецежда, за да се използва разреден с вода.

Можете да си направите сами и настойка от пчелен клей, която предпазва от грип и простудни заболявания. Приготвя се по следния начин: 30 г. пчелен клей се оставя в хладилник, за да се втвърди, след което се настъргва на ренде и се смесва със 100 г. чист спирт. Оставя се на тъмно 3-4 дни, като се разклаща от време на време. Употребява се бистрата част от горния слой. Дозата за деца е 1-2 капки за всяка година от възрастта на детето. Например за двегодишно дете дозата е 2-4 капки на прием, давани с малко течност три пъти дневно преди хранене. Има го и като готов разтвор по аптеките.

Джинджифилът (исиот) стана популярен като средство за отслабване, но той укрепва и имунната система. Настъргва се на ситно ренде и се смесва с мед. Приема се сутрин по чаена лъжичка.

За любителите на чая също има приятно средство в профилактиката на инфекциите –ройбос. Съдължа желязо, калий, мед, магнезий, манган, които имат значение за обмяната на веществата. Притежава спазмолитично действие и е подходящ при стомашни проблеми. Препоръчва се и при нервно напрежение, безсъние, главоболие, високо кръвно.

Класика в борбата с настинките и укрепване на имунната система е и билката ехинацея.

Има вълшебна българска билка от Родопите, която с нищо не отстъпва на чуждоземните и това е мурскалският чай. На всичко отгоре е много вкусен и децата го пият с удоволствие. За чаена чаша са достатъчни 1-2 стръкчета. С доказано противовъзпалително и имуностимулиращо действие, той е силен антиоксидант. Може да се използва, както за профилактика, така и за лечение на инфекции на дихателните пътища. Подобни свойства има и градинският чай (салвия).

Пшеничният зародиш е прекрасен имуностимулатор, заради изобилието от микроелементи и витамини. Можете да го закупите от биомагазините. Използва се като добавка към салатите, с кисело мляко или както ви харесва.

Истинското кисело мляко е доказана храна на дълголетниците и здравите хора. То съдържа натурални пробиотици, особено уникалните лактобацили булгарикум. Знае се, че пробиотиците са първи страж на имунната система, елиминирайки чуждите ”нашественици”.

Чесънът е признат природен антибиотик, той доказано убива микробите. Най-полезен е суровият, може да се прилага нарязан или счукан към ястия. А по време на вирусни инфекции в по-концентриран вид е незаменим, например счукан с малко прясно мляко (да убие лютото) е истинско лекарство.

И да не забравяме витамините! Чаша прясно изцеден сок от плодове и зеленчуци набавя всички водноразтворими витамини, нужни на организма.

Мастноразтворимите се доставят от ядките, маслото и зехтина.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти