Шамарите само влошават нещата

Шамарите само влошават нещата
Снимка: netinfo

Ново проучване показва, че децата не бива да бъдат удряни и пляскани, когато са непослушни, защото това може да доведе до агресивно поведение в по-късна възраст.

Доктор Джоан Дюрант от университета в Манитоба и Рон Инсъм от детската болница в Западен Онтарио, Канада, са публикували проучване, според което децата не бива да бъдат удряни. Те са изследвали 500 семейства и начина, по който родителите се справят с непослушанието на децата им.

Повечето са използвали назидателни думи и обяснения защо нещо е правилно или не, други са прилагали наказания като ден без телевизия или са отнемали временно любими на децата играчки. Имало е и такива, които са използвали шамари за поучаване и наказване на малчуганите.

Физическите наказания обаче, могат да доведат до лоши последици като по-агресивно поведение при децата като по-големи или във възрастта на пубертета, и дори изпадане в депресивни и стресови състояния.

Доктор Дюрант споделя, че в повечето случаи родителите си мислят, че децата умишлено са се държали лошо и предизвикателно, но това не винаги е така. Малките просто не разбират, че грешат. Те имат нужда просто да им се обясни защо са лоши и защо това, което са сторили е беля, а не просто да отнесат шамарче по дупето или бузката.

Ако продължат да се държат лошо и своенравно, родителят може да пробва тактиката на игнорирането или да покаже, че е разочарован от детето, а не веднага да започва да се ядосва и да вика.

Оказва се още, че в 20 страни в Европа е забранено децата да бъдат шамаросвани. Някои от държавите, които са въвели закон срещу шамарите са Германия, Холандия и Испания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти