Създадено за Isla Junior

Сезонът на настинките идва! Вижте как той да мине по-лесно за вашето дете (а и за вас)

дете болест грип
Снимка: iStock

Едва ли на някого му е приятно да гледа тръшкащи се деца пред лекарския кабинет, особено ако те са неговите собствени. Признайте си – та дори възрастните хора не обичат лекарите, какво остава за децата. Уви, посещенията при личния лекар през този сезон са неизбежни. Но винаги могат да бъдат олекотени и сведени до минимален стрес както за детето, така и за вас самите.

Имайте предвид, че малките деца настиват средно около 10 пъти годишно, т.е. около 5 пъти по-често от възрастните хора!

Нищо не трябва да бъде правено насила!

Децата винаги смятат, че в лекарския кабинет ги чака нещо лошо, независимо колко мил може да е лекарят. За да избегнете инфарктните ситуации пред кабинета, най-добре е да предразположите детето - носете му играчки, пускайте му филмчета, говорете бавно и спокойно и се опитайте (с помощта на лекаря) да му обясните ситуацията.

Движението = имунитет

Не случайно децата в големия град боледуват повече от тези в провинцията. По-голямата гъстота на населението предразполага и по-лесно предаване на вирусни инфекции. Движението също е решаващо - в по-малките градове децата тичат повече и играят пълноценно, което не може да се каже за големия град, а имунитетът се изгражда от ранна детска възраст с физически активности. Положете усилия да изградите по-здравословен начин на живот на детето - повече игра на открито, както и прием на храни и продукти, укрепващи имунната му система.

дете болест грип
Снимка: iStock

Първи симптоми на настинка? Без паника!

Наблегнете на своята майчина интуиция – това е вашето дете и вие най-добре може да намерите индивидуалния си подход към него. Наблюдавайте го и се съсредоточете върху него, а не върху обаждането на личния лекар още при първия признак на настинка. Следете дали детето има неспокоен сън, дали е по-раздразнително от обичайното и отказва да приема храна и течности. Това обикновено са първите симптоми на болки в гърлото.

Дръжте най-важното под ръка

Има няколко медикамента, които задължително трябва да имате в аптечката. Какви да бъдат те зависи от спецификата на детето и неговите индивидуални начини на боледуване.

Ако разчитате на медикаменти без лекарско предписание, то вие със сигурност трябва да внимавате и да сте убедени, че те са безопасни, ефективни и, не на последно място, приятни на вкус.

Именно такова е Исла Джуниър пастили за гърло за малчугани над 4 години. Те облекчават симптомите при респираторни инфекции и проблеми с гърлото като болка и дразнеща кашлица.

 

дете болест грип
Снимка: Vedra International

Исла Джуниър са със сладък вкус на ягода, нямат изкуствени аромати и не съдържат захар и консерванти. Освен всичко, те щадят и зъбките на малките пациенти. Пастилите съдържат екстракт от исландски лишей, витамин C, цинк и калциев пантотенат. При смученето им, те се разтварят и покриват лигавицата на устата и гърлото като балсам, защитавайки я от сухия и замърсен въздух и от допълнително дразнене.

Още за различния подход към децата можете да видите в интервюто с педиатъра д-р Найден Петров, който разкрива и своя истински специален подход при работата с дечица.

Д-р Найден Петров е завършил медицина в Медицинска академия София през 1997 година, след това до 2000 година е работил като педиатър и УНГ. От 2000 година е в Медицински институт на МВР, където е специализирал УНГ болести и успоредно е работил като педиатър в неотложните звена. През 2004 година придобива специалност УНГ.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти