Селфи - влюбени в себе си или търсещи индивидуалност?

Селфи - влюбени в себе си или търсещи индивидуалност?
Снимка: Thinkstock

Едва ли има някой, който да не знае селфито (selfie), който да не е чувал за него. Но ако случайно не сте, ето определението на оксфорския речник, който наскоро добави термина на страниците си: снимка, която правим сами на себе си, обикновено със смартфон или уебкамера, и я пускаме в социална мрежа.

Имайки предвид, че дори държавници от ранга на американския президент, британския и датския министър-председател или пък филмови артисти като Брат Пит, Анджелина Джоли и Мерил Стрийп не се поколебават да си направят селфи, то какво има да се чудим защо деца и младежи го правят.

Да се снимаш сам със смартфона от високо или пък в голямо огледалото на обществено място са само част от опциите да си направиш нова профилна снимка с необичайна физиономия.

За какво служи селфито? Това новата версия на "Огледалце, огледалце на стената..." ли е, само дето огледалцето не отговаря, а лайква? Или по този начин, по който младите заявяват индивидуалността си? Или, следвайки принципа на бръснача на Окам, да предполагаме първо най-простото обяснение, го правят за обикновено забавление?

Въпросът е важен, но по-важното е да не слагаме етикети прибързано, а да си дадем сметка на какво искаме да научим децата си, така че те да могат да избират самостоятелно и зряло как да използват социалните мрежи и да разбират смисъла от това.

Въпреки притеснението, че селфито е знак за критични нива на нарцисизъм у подрастващите младежи, нека не забравяме, че повечето неща, които младите хора правят в Интернет, са израз най-вече на желанието им за себезаявяване и изследване на себе си и социалните взаимоотношения.

Не се тревожете дали тийнейджърът или тийнейджърката ви ще се вманиачат по външния си вид и ще поискат пластична операция за 18-тия рожден ден или пък че ще останат с ниско самочувствие, защото разчитат изключително на оценката на другите за тях. Вместо това:

• Говорете с тях за външния вид и вътрешните качества, без да поставяте двете в опозиция. Няма нищо лошо да вървят ръка за ръка. Поинтересувайте се от техните стандарти за красота и не забравяйте, че в младежка възраст вписването в групата е ключов процес, така че сигурно детето ви ще се опитва да се хареса на съучениците си. Присъствието в социалните мрежи също е съвременен начин за приобщаване.

• Преди да разкритикувате съвременната младеж, снимаща се в нетипични изражения, попитайте повече за мнението им за самоснимките. Може да се окаже, че те също считат някои от формите на селфито за глуповати. Ще имате и възможността да се потопите в сложния свят на един тийнейджър, който да ви разкрие нюансите му. Споделете и вашето мнение. Разбира се, то също е важно. Опитайте да договорите някакви рамки за снимките, които е добре да се качват и такива, които е по-добре да се избягват.

• Обръщайте внимание на взаимоотношенията с връстниците на детето си и се интересувайте от тях и пораждащите се вследствие чувства. Както казахме, вписването е важно, но то може да бъде съпътствано от различни трудности и със сигурност от доста интензивни емоции. Добрите взаимоотношения са условие за добро самочувствие. От друга страна, конфликтите в интернет приличат доста на тези в действителността, но могат да станат достояние на много повече хора.

Екипът на Асоциация Родители

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти