С деца сред природата: идеи за малки и големи

С деца сред природата: идеи за малки и големи
Снимка: Thinkstock

Пролетта вече ни дари с очарование, цвят, аромати и вълшебна светлина. Поканете децата си на едно различно приключение сред природата. Нека погледнат на нея като на платно, върху което могат да творят. Така ще инвестирате в обогатяване на тяхната чувствителност към природата, ще насърчите наблюдателността им и ще им дадете път да развият въображението си.

Освен всичко друго, ще запознаете децата си с това интересно направление в изкуството – т.нар. еко изкуство. Много художници избират природата, за да покажат своите идеи и послания. Снимат или създават картини, апликации или инсталации директно навън, сред  дърветата, листата, във водата на реките, пясъка на бреговете.  

Ето какво може да направите и вие заедно с децата си:

- Съберете камъни в различни форми и направете скулптури;
- Рисувайте директно върху камъните с кал или тебешир;
- Съберете листа и камъни и се опитайте заедно като семейство да създадете своя уникална картина или пък дизайн за килим или черга;
- Рисувайте върху пясъка. Придайте му различни форми, отпечатъци.
- Намерете пънове и рисувайте върху тях с кал;
- Насърчете децата да измислят подарък за природата или конкретно за реката, за дървото;
- Направете си скулптури от кал;

Това са само малко идеи, които може да осъществите. Сигурни сме, че когато отворите сетивата си за този род изкуство навън, може да ви хрумнат още хиляди идеи.

В творческия процес включвайте и най-малките. Може да им покажете какво се очаква от тях, но ги оставете да творят със собствената си енергия. Насърчете по-големите деца да измислят свои проекти за картини, скулптури или инсталации директно сред природата с материали, взети от природата. Може да им помогнете като им разкажете каква е идеята на заниманието, да ги провокирате с въпроси, за да стигнат до своя идея и да си я изяснят. Насочете децата към различни детайли, които да наблюдават, да комбинират и да им придадат нов смисъл.

Снимайте проектите на децата, също и как общуват с природата, помагайте им да откриват връзки и взаимовръзки, да виждат нещо на пръв поглед обикновено като нещо вълшебно. Насърчавайте по-големите деца сами да снимат листата, дърветата, паяжините, цветята, тревата и всичко, което е сред тях от различни ъгли и перспективи, провокирайте ги да комбинират на пръв поглед несъвместими обекти в нови интересни форми.

Ангажирайте децата в дискусия за това колко е важно да уважаваме и пазим природата, как ѝ влияем, какво значение има тя за нас. Мотивирайте по-големите деца да формулират свои послания, с които да фокусират вниманието на хората към определен проблем. Нека се опитат да предадат посланието си със средствата на изкуството сред природата.

Забавлявайте се заедно като семейство. Участвайте всички. Вдъхновявайте се един от друг. Творчеството сред природата ще ви помогне да релаксирате след работната седмица и ще ви даде възможност да се свържете по много специален начин с децата си.

Прочетете още: 

Да възпитаме децата чрез приказките

Как да стимулираме детето-изследовател

Как да създадем интереси у детето си

Как да създадем хигиенни навици у децата чрез игри

Тебеширени магии за парка

Игри за децата, когато сме вкъщи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти