Ролята на бащата в грижата за децата

Ролята на бащата в грижата за децата
Снимка: Thinkstock

Замисляли ли сте се каква точно е ролята на бащата в семейството и във възпитанието на децата? Какви са отговорностите на "силния" пол - да осигуряват финансовата стабилност на жената и децата или подобен модел на мислене е с дъх на праистория?

Истината е, че ролята на бащата в семейството сякаш е все още неизяснена и често по-трудно се приема образа на грижовния татко, седящ си вкъщи при децата, а майката - работеща и заета бизнес дама.

Множество изследвания в Съединените щати и западна Европа показват, че позитивната обществена нагласа към мъжа като закрилник на слабите и активното включване на бащите в грижата за децата водят до намаляване на случаите на насилие над деца. Активните бащи са важни и за формирането на здравословни нагласи към пола и сексуалната идентичност у момчетата и момичетата, което спомага за изграждането им като грижовни и отзивчиви партньори и родители не-насилници.

Сега на лице са резултатите от две проучвания - с деца и с възрастни, проведени в рамките на първите български инициативи в областта на мъжкото включване в превенцията на насилието срещу деца и жени.

Това са проектите "Активно бащинство" на Асоциация Родители и Фондация "Приложни изследвания и комуникации" (ПИК) и "Училище без насилие и стереотипи, определени от пола" на Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии" (ДОИТ).

Според резултатите от проучването на Фондация ДОИТ "Равнопоставеността на мъжете и жените, видяна през очите на децата", мнозинството от българските деца възприемат мъжа като силна фигура (около 90%), но не и като закрилник, защото малко са тези, които посочват грижовността като добродетел на типичния мъж (около 30%).

Силата на мъжете се явява като определяща характеристика при посочване на типични за мъжете професии: в областта на строителство, ремонтни дейности, техническа поддръжка. В детските очи тази сила често се проявява и като насилие - 80% смятат, че домашното насилие е често срещано явление, а 38% са ставали свидетели на насилие, основано на пола.

Почти половината от учениците признават, че за тях мъжете и жените не са равни.

За по-малките това означава предимно липса на равни права и задължения в семейството (66%), а за по-големите – липса на еднакво право да дават мнение и да взимат решение (71%).

Интересно е, че голяма част от децата считат, че отговорността за отглеждането на поколението се пада в еднаква степен и на двамата родители. Същото се отнася и за финансовото обезпечаване на семейството (69%).

В същото време половината от момчетата в тийнейджърска възраст имат очакване, че момичетата в известна степен им дължат секс, след като те са платили сметка при среща в заведение.

В същото време домакинските задължения в семейството по-скоро се възприемат като задължение на жената (над 60%). 

Повече информация за конкретните аспекти на грижата за детето, в които се включва бащата, дават резултатите от проучването "Нагласи към бащинството сред населението в България". 

Бащата много често осигурява финансовата издръжка на детето, закриля детето в случай на заплаха, насърчава детето да води активен и здравословен начин на живот, прегръща и целува, разговаря и играе с детето, определя правила и граници, дава похвали и т.н..

В същото време някои бащи никога не четат на детето (22%), никога не посещават училищни или спортни участия на детето (15%), никога не водят детето на зъболекар или лекар (16%), никога не посещават училището на детето по повод родителски срещи и други (23%).

Интересното е, че сред отговорилите бащи 90% смятат, че трябва да участват по-активно в грижата за децата, но вярват, че имат нужда от повече обществена подкрепа. Респондентите с личен опит споделят, че майката все още се възприема като по-способен родител от институциите като болници и поликлиники, училище,съдебна система, спортни центрове и школи и т.н.

Липсата на умения за работа с бащи от страна на професионалистите и липсата на разбиране на важността на бащиното участие в отглеждането и възпитанието на детето се посочват като основни бариери за татковците

Резултатите от двете изследвания сочат, че патриархалният семеен модел се поддържа все по-малко от децата и възрастните, като в по-малките населени места той е по-силен.

Под 40% са респондентите, които са съгласни, че ролята на бащата в семейството е да печели пари, а на майката – да се грижи за дома. Обичайно майката възпитава с нежност, а бащата със строгост е твърдение, с което са съгласни 42% от възрастните, което обяснява защо един от трима смята, че обичайно  детето се страхува от баща си.

Подчиненото поведение се изисква не само от детето, но и от жената. Според мнозинството от децата в малките градове жената трябва да се подчинява на мъжа си.

Въпреки това, и деца, и възрастни са съгласни, че ролята на бащата вече трябва да се различава от модела на строгия и дистанциран "глава на семейството". Процесът обаче е бавен и липсва подкрепа от страна на институциите, които имат задължения да налагат равенството между половете, а всъщност неволно го задълбочават, като продължават да налагат идеята за родителството като грижа основно на жената.

Затова професионалистите, работещи с деца и семейства, трябва както да работят активно с децата за преодоляване на негативните полови стереотипи, така и да въвличат по-активно бащите за популяризиране на модела на силния, но грижовен мъж, партньор и татко.

Проучването "Нагласи към бащинството сред населението в България" беше проведено онлайн от Витоша Рисърч по поръчка на Асоциация Родители и Фондация ПИК  в периода октомври-ноември 2012 год. сред 1031 пълнолетни респонденти. В него участваха 328 мъже и 703 жени.

Проучването "Равнопоставеността на мъжете и жените, видяна през очите на децата“ беше проведено от Фондация ДОИТ през октомври 2012 год. сред  1612 ученици на възраст от 9 до 17 години, сред които 911 момчета и 701 момичета от София, Ботевград, Свищов и Литаково.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти