Родители, къде е мястото ни във виртуалния живот на децата?

Родители, къде е мястото ни във виртуалния живот на децата?
Снимка: Thinkstock

Нерядко в последните години правим равносметка на това как се промени животът ни след появата на глобалната мрежа. Това от своя страна изважда на преден план въпросa "Готови ли сме да посрещнем промените?". Въпрос, който някои отбягват, за други е важен, трети вероятно отговарят бързо и категорично. Какъвто и да е отговорът за вас, добре е реакциите да бъдат съобразени с няколко предпоставки.

На първо място е добре да ги съобразим с възрастта на детето. Колкото по-малки са децата, толкова повече се нуждаят от нашите насоки. Програмите за родителски контрол са добър избор за малките деца, като не бива да подценяваме разговорите с тях. Добре е да договорите и времето, прекарано пред компютъра като тук е добре отново да обърнете внимание на личния пример.

Когато децата поотраснат, често се случва в техническо отношение да се окажат по-подготвени от нас. Да, това е така, но не бива да забравяме, че ние имаме по-богат житейски и социален опит. Ето защо разговорите отново са спасителен пояс относно добрия тон при общуването и социалните норми, които важат, както в реалния, така и във виртуалния живот.

Какво се случва обаче, когато детето вече не иска да споделя с нас какво прави в интернет, когато вече не иска да ни слуша? То тогава има ли смисъл от разговори?! Не, тогава детето просто е станало борещ се за свободата си тийнейджър. Това съвсем не означава, че разговорите са неефективни. Това означава, че е достатъчна промяна само в стила на разговор. 

Преди да се втурнете да помагате, изчакайте тийнейджъра да потърси сам вашата помощ. Не забравяйте, че вече сте сложили една добра основа като сте показали, че може да разговаря с вас на всякакви теми.

Каквото и да предприемете като мерки, помнете, че грешките са част от пътя, а доверието – първата стъпка към решение. Не е нужно да се стремите да сте добре технически подготвени. Съвсем достатъчно е да вярвате на своите деца, както и да им покажете, че могат да ви се доверят. Това само по себе си е добро начало за осигуряване на спокойствието ви в реалния и виртуалния свят.

Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти