Развенчаните митове в медицината

Развенчаните митове в медицината
Снимка: Thinkstock

С напредването на медицината много от старите теории напълно се отричат, други се реабилитират. Кое е вярно, времето ще покаже. Но пък е любопитно как твърдения, превърнали се в стандарт в практиката, се ревизират. Например:

От деца ни учат да не смъркаме (за да не отива секретът в главата), а старателно да издухваме носа при настинка. Но известният УНГ специалист, д-р Яуман, изненадващо съветва: "Не издухвайте носа при хрема! Секретът при течащ нос се движи от върха на носа към гърлото.

След което по хранопровода стига до стомаха, където се неутрализира. Ако си издухате носа, вие работите срещу този естествен принцип. 

Макар да не е много естетично, особено на обществени места, препоръчвам да се смърка, вместо да се издухва носът." 

Специалистът смята, че най-добрата профилактика за настинките е закаляването – ходене навън при студено време, контрастните душове в банята, спортуването. Специално внимание обръща на топлите крака.

При вече настъпило заболяване препоръчва спрей или капки за нос, парна баня със солен разтвор за овлажняване на лигавиците.

И докато сме на вълна уши, нос и гърло, ето още един развенчан мит - за чистенето на ушите.

Само ще си докарате беля, ако бъркате с клечки в ушите.

Така вкарвате ушната кал още по-навътре, а от натиска върху жлезите те се дразнят и произвеждат още повече секрет. Който в крайна сметка защитава тъпанчето от вредните външни влияния.

Американски учени от клиниката по неврология в Охайо обръщат представите ни, че върху ударено се слага лед. Според тях, отокът, болките и синините след травма са ключов фактор за възстановяването. 

Учените установили, че травмираните клетки произвеждат високи нива на хормона IGF-1, който значително ускорява мускулната регенерация.

Слагането на лед потиска този хормон, а оттам оздравяването се забавя. Те установили, че и приемането на някои лекарства също забавя оздравителния процес. Според тях, правилното поведение е покой и повече търпение.

Редно е да поговорим и за холестерола. Последните изследвания показват, че по-опасни са неговите "помощници", например хомоцистеинът, който прикрепва мастните плаки към стената на кръвоносните съдове. Голямо значение се отдава и на хроничното възпаление на съдовете, при което стената им се променя, става грапава и мазнините се "захващат" лесно за нея.

А причина за самото възпаление са некачествените храни, пълни с консерванти, оцветители, стабилизатори и всичката химия в храната, означена като Е-та.

И колкото и да е невероятно, се реабилитират отричани до скоро храни като яйцата (холестеролът в тях не бил много), маслото (по-добре масло, отколкото маргарин) и дори сланината!

Оказва се, че в сланината се съдържат изключително полезни аминокиселини и мастни киселини, които са много важни за здравето на човека. Да ви е сладко!

Явно са прави тези, които казват, че няма вредни храни, а има вредни количества. И че всеки трябва да познава тялото си и да знае от какво има нужда.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти