Работа от вкъщи с деца: Мисия (не)възможна

деца родители
Снимка: iStock

Все повече хора започват да се възползват от привилегиите, които новите технологии ни осигуряват в ежедневен план.

Ако сте родители и работите от вкъщи, вероятно сте изправени пред редица тежки предизвикателства. Трябва да разпределяте разумно концентрацията си, да не изпускате малките палавници от поглед, да се грижите за домашния комфорт на цялото семейство и за капак - да бъдете винаги подготвени за неочакван професионален разговор по телефона или неканен гост с нацапана с лютеница пижама на динозаври. 

Ето защо днес ще ви дадем няколко ценни съвета, които ще ви помогнат да съхраните домашното спокойствие, кариерата си и, разбира се, менталното си здраве.

деца родители
Снимка: iStock

Поставете граници

Това е една от най-често срещаните грешки, които родителите допускат. Уведомете децата си недвусмислено, че имате нужда от уединение. Уважението към личното пространство на другия е един от най-важните уроци, които малчуганите ще усвоят и ще приложат в личния си живот, когато пораснат.

Пример: Научете детето си, че при затворена врата трябва да почукат, преди да влязат. А ако не им отворите, значи сте заети с неотложни професионални ангажименти.

Важно е да създадете физическа граница между "забавление" и "работа". Ако живеете в голямо пространство и разполагате със собствен домашен офис, не позволявайте на малките любопитковци да играят там. Ако работното ви място е ограничено само до бюро или дори рафт, дръжте важните документи в специални органайзери и им обяснете предварително, че те не са предназначени за игра.

деца родители
Снимка: iStock

 Възползвайте се от времето за сън

Времето за следобедна дрямка на децата може да се окаже най-продуктивното време от цялото денонощие. Създайте график за почивка и сън и се придържайте към него възможно най-стриктно, за да създадете приятното усещане за контрол и ред в ежедневния си хаос.

А ако с наближаването на вечерния час започнете с четенето на приказки по-рано от обичайното, ще имате няколко часа вповече, за да довършите задачите си на спокойствие. 

деца родители
Снимка: iStock

Бъдете реалисти и използвайте въображението си

Не си поставяйте прекалено високи професионални цели, докато работите от вкъщи, защото вероятността да ги постигнете е минимална. Не се самозалъгвайте по снимките на работещи майки със сладки спящи деца в скутовете си, които виждате в социалните мрежи - да изпълняваш пълноценно ролята на работещ родител не е никак лесна задача.

Понякога ще ви е необходимо повече време от обичайното, за да "укротите" децата си. Възможно е и да се забавите с приготвянето на обяда заради важен разговор с колегите ви. Това в никакъв случай не ви прави лоши родители. Защото дори и най-амбициозните умове понякога имат лоши дни. И нека всички се съгласим, че в това няма нищо нередно.

 

 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти