Първа помощ при инцидент на плажа

Първа помощ при инцидент на плажа
Снимка: Thinkstock

Според статистиката най-много нещастни случаи с деца се случват през лятото по време на ваканция.

И това е логично, децата тръгват по басейни, планини и морета, на село при баба, играят на воля, често при занижен контрол.

По-малките деца не преценяват риска, а големите са самонадеяни, „бабаити”.

И ако стане някоя беля, в повечето случаи малките се нуждаят от спешна помощ, няма време да се чака линейка, защото понякога и секундите са важни. Всеки родител трябва да познава животоспасяващите техники за сърдечен масаж и изкуствено дишане.

При сърдечен масаж детето се поставя на твърда основа и с длан ритмично са натиска областта на сърцето в посока към гръбначния стълб. При бебетата това се прави с върха на пръстите бързо, до сто натискания в минута.

При деца до 10 години сърдечният масаж се прави с длан с честота 50-60, а при възрастен - с две длани една върху друга. Спира се, когато се появи пулс в сънната артерия.

При изкуственото дишане първо се почиства устата от чужди тела (водорасли, повръщано и др.) и тогава детето се обдишва уста в уста 15-20 пъти в минута.

Ако се наложи сам човек да прави и двете, на 5-6 натискания върху гръдния кош се прави 1 обдишване в устата.

През лятото най-честите инциденти са топлинен/слънчев удар, удавяне, алергичен шок от ухапване от насекомо.

Колкото детето е по-малко, толкова по-лесно може да получи топлинен или слънчев удар. Причините – несъобразено обличане, продължително стоене навън в горещите обедни часове, особено на плажа. Признаците на претопляне са главоболие, гадене, повръщане, замаяност, диария, загуба на съзнание.

Първото нещо, което трябва да се направи, е детето веднага да се постави на сянка и хладно място. Съблечете детето и го облейте с хладка вода, а ако има температура, поставете студени компреси под мишниците, за да спадне температурата. Ако е загубило съзнание, направете изкуствено дишане и сърдечен масаж до пристигането на Бърза помощ.

Удавянията са сериозен проблем през лятото, особено по неохраняемите водоеми. Ако детето е извадено от голям водоизточник и има съмнение за поглъщане на много вода, се поставя да легне под наклон от 20-25 градуса с главата надолу, за да изтече водата, водораслите, отпадъците. Ако повръща вода, се поставя странично. Следва почистване на устата, изкуствено дишане и сърдечен масаж. Дори и при добро общо състояние, след инцидента детето се хоспитализира поради риск от усложнения и инфекция.

При повечето хора ужилването от пчела или оса минава само с доста болка и сърбеж, но при алергичните може да е фатално. Особено ако ужилването е в областта на езика, шията, лицето. От отока може да се затрудни дишането и детето да се задуши. При ухапване най-напред се изважда жилото и на мястото се поставя лед.

Ако имате под ръка кортикоиден крем намажете ухапаното място. Дайте противоалергичен медикамент през устата. Ако детето е алергично, веднага го заведете в най-близкото лечебно заведение, където ще му поставят инжекция с кортикостероид или адреналин според случая. А тези, които вече са имали алергичен шок от ухапване, трябва винаги да имат съответната инжекция у себе си.

Прочетете още от д-р Андреева:

Безумията на родителите с опасни последици за децата

Коварството на климатиците

Как да се предпазим от чревни инфекции

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти