Пубертетът започва на 8

Пубертетът започва на 8
Снимка: netinfo

И без научни изследвания е видно, че съвременните деца започват пътя си към света на възрастните значително по-рано от преди.

Всъщност е установено, че около 10% от момичетата навлизат в пубертета, когато навършат 8 години.

Това обаче не бива да притеснява родителите, успокояват специалистите.

„Родителите не трябва да обвързват ранния пубертет с ранна сексуалност“, обясняват д-р Грийнспан, детски ендокринолог, и д-р Джулияна Диърдорф, клиничен психолог в своята книга „Новият пубертет“.

Специалистите посочват 6 важни факта за ранния пубертет, които помагат да се разбере това явление по-добре.

Пубертетът не е събитие, а процес

Една от най-големите заблуди на родителите е, че пубертетът при момичетата започва с менструацията. Всъщност нормалният пубертет започва много по-рано с по-малко забележими промени – промяна в телесната миризма или набъбване на гърдите.

Леките хормонални промени могат да започнат още на 7 или 8 г. и да останат незабелязани няколко години.

Ранният пубертет не означава ранно желание за секс

Родителите приемат негативно ранния пубертет, защото смятат, че това ще направи децата им сексуално активни по-рано.

„Момичетата не мислят за секс на тази възраст“, обяснява д-р Диърдорф. „Като родители трябва да внимаваме да не „сексуализираме“ пубертета, защото и без това в западното общество се говори прекалено много за секс пред децата“, допълва тя.

Някои вещества в ежедневието стимулират ранния пубертет

В домакинството си използваме ежедневно предмети, които отделят в храната т.нар ендокринни дисруптори – това са химически вещества, които променят хормоните в тялото.

Смята се, че се съдържат най-вече в пластмасовите опаковки и съдовете с тефлоново покритие.

„Това, което не знаем още, е в каква доза и при каква комбинация с други вещества се стига до промяна на хормоните“, обяснява ендокринологът.

Техният съвет е да се опитвате да избягвате пластмасовите опаковки, доколкото е възможно. Впрочем, така ще помогнете и на природата, не само на детето си.

Друг дисруптор според лекарите е лавандулата. „Дори да не я използвате като ароматизатор, тя често присъства в козметиката за деца. А кожата, както знаете, е най-големият абсорбиращ орган.

Като цяло нуждата от детска козметика сериозно се подлага под съмнение от лекарите, така че и вие като родители трябва да помислите добре, преди да вземете „детско червило“ или „детско парфюмче“.

Повече плодове и зеленчуци

Един от най-сериозните фактори за ранен пубертет е затлъстяването. Мастните клетки отделят естроген и когато този естроген е в големи количества, логично пубертетът настъпва по-рано.

Високото ниво на естроген заради затлъстяването е проблем и за момчетата. При тях може да се получи т.нар гинекомастия – увеличение на гърдите.

Вместо лекции за здравословното хранене обаче, изнесете на децата си открит урок по каране на колело, плуване или федербал – личният пример е много по-заразителен от всяка теория.

Семейните скандали могат да предизвикат хормонални промени

Ранният пубертет може да се отключи и от стрес. Ако в семейството има скандали, обстановката е напрегната и детето е свидетел на всичко това, може да се стигне до преждевременно развитие.

„Изключително важно е с децата се говори открито за всичко, което се случва с тях и в семейството като цяло. Това намалява стреса и помага на детето да приеме промените по-леко“, обясняват лекарите.

Любовта ще намали сблъсъка родители – деца

Разбирането, любовта и откритостта ще подобрят значително атмосферата вкъщи. Припомнете си какво ви беше на вас, когато бяхте деца, и не правете драма от една затръшната врата.

Изчакайте хормоналната буря да се уталожи и говорете с детето си по всички въпроси, свързани с най-важните промени в живота му.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти