Предпочитаната храна показва какво ни липсва

Предпочитаната храна показва какво ни липсва
Снимка: Thinkstock

От времето на Хипократ се знае, че човешкият организъм е една съвършена лаборатория, способна да извлича от храната всичко необходимо за нормалното му функциониране. И какво се случва, ако нещо липсва? Човек започва да изпитва неистова нужда към определен вид храни, с които да попълни липсите на витамини, соли, белтъци и т.н. Затова обърнете внимание, ако вие или вашето дете предпочитате дадена храна, явно има защо. Всеки човек си има любими храни, тук не става въпрос за нормалното влечение към някои хранителни продукти, а за консумация на необичайно големи количества от тях.

"Умирате" ли за шоколад? Всеки обича да си хапне отвреме навреме блокче от кафявото изкушение. Но ако го консумирате постоянно и в големи количества, имате проблем. Най-вероятно имате нужда от магнезий. Или ви мъчат депресивни състояния. Знае се, че шоколадът е добър антидепресант не само заради магнезият в него, но и заради съдържащите се в състава му специфични аминокиселини. Най-полезен е черният шоколад, в останалия има много мазнини и захар.

Пристрастените към сладоледа е възможно да чувстват липса на калций. На тези хора обикновено са любими млякото и млечните изделия по същата причина. Както шоколадът, така и сладоледът се бори успешно с лошото настроение поради наличието в състава му на ензима триптофан, който успокоява и укрепва нервната система. Ако на ден изяждате купа сладолед, явно сте в стрес и имате нужда от успокоение. Студеното лакомства съдържа и други полезни аминокиселини като лизин, лейцин и т.н.

Ако хапвате ябъки в голямо количество, над 1-2 кг, вероятността да имате висок холестерол не е за пренебрегване. Знае се, че пектинът и фибрите са врагове на мазнините, освен това в ябълките се съдържат калций, фосфор, калий. Освен че смъкват нивото на холестерола, тези микроелементи са полезни за добрата работа на сърцето и хората със сърдечни проблеми интуитивно ги търсят.

Тези, които не пропускат ден без няколко яйца, също трябва да се замислят. Вероятно имат недостиг на холин, който се съдържа в жълтъка и има важна роля в обмяната на мазнините, или недостиг на другите мазнини в яйцето. Жълтъкът съдържа голямо количество лесноусвоимо желязо, затова хората с анемия наблягат на яйцата.

Виждали ли сте хора, които хрупат лимони като ябълки, и то без грам захар? Странното при него е, че макар да има кисел вкус, лимонът алкализира организма. А се знае, че именно алкализирането е най-големият враг на свободните радикали, обвинявани за болестите и стареенето. Явно инстинктът за самосъхранение работи при любителите на лимоните, но е твърде вероятно да имат и проблеми с жлъчката и черния дроб.

Онези, които ядат маслини в огромни количества, вероятно имат недостиг на соли или проблеми с щитовидната жлеза. Маслините съдържат много сол и при прекаляване се задържа вода в организма, а това води до отоци.

Изводът се налага от само себе си. Човек трябва да хапва от всичко по малко, за да задоволява нуждите на организма си. А ако не го правим, тялото ни подсеща.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти