Ползите от танца за децата

Ползите от танца за децата
Снимка: Thinkstock

Ако имате деца, може би се чудите какъв е най-добрият начин те да насочат правилно своята привидно безгранична енергия.

Уроците по танци са подходящи за деца от всички възрасти и са един забавен и чудесен начин малките палавници да придобият чувство за ритъм, любов към музиката и да намерят нови приятели.  Освен всичко споменато, заниманията с този вид изкуство крият още много ползи за развитието на вашето дете. Ето кои от тях изтъкват нашите приятели от kidsarts.bg:

Ползи за физическото здраве

Танците изискват висока физическа активност и при децата, които взимат уроци по танци редовно, се наблюдава значително подобрение в цялостното им физическо здраве. Според педиатрите редовното практикуване може да увеличи гъвкавостта на вашето дете,  физическата му сила и издръжливост.

Повтарящите се движения, които участват в танца, могат да подобрят мускулния тонус, стойката на тялото, да подобрят чувството за равновесие, координация и баланс. Те им помагат да научат повече за различните части на тялото (краката, ръцете, дланите).

Малките дечица много лесно развиват чувство за посока. Танцът е аеробна форма на физическа активност. За деца, които са с наднормено тегло, това е занимание, което потенциално може да им помогне за подобряване на хранителните  навици.

Подобрено самочувствие

В допълнение към физическата активност, уроците по танци  могат да помогнат на децата да подобрят своите социални и комуникативни умения, да научат как да работят като част от екип, да развият по-голямо чувство на доверие и сътрудничество и да намерят нови приятели.

Движенията и позите, които се изпълняват по време на уроците, подобряват усещането за собствените им тела и ги карат да се чувстват по-комфортно в собствената си кожа.  Ако детето ви е срамежливо, танците  могат да насърчат постигането на емоционална връзка с неговите връстници и да помогнат за намаляване на тревожността от срещи с нови хора или места.
Танците също могат да помогнат за намаляване на страховете, свързани с изпълнение пред публика. Те са от полза и за психичното здраве на децата, като подобряват самочувствието, чувството на увереност и способността за изразяване на емоции.

Образователни ползи

Изследванията доказват, че има силна връзка между заниманията с този вид изкуство и образователните постижения. Уменията, които се придобити по време на уроците по танци – чувството за отговорност и дисциплина, работата в екип, помагат за получаването на значително по-високи резултати в училище. Те насърчават  комуникацията, доверието и сътрудничество. Танците помагат за стимулиране на творческото мислене при малките деца и любовта към изкуството.

Артистични умения

Едно от най-големите предимства на танца е развиване на въображението и творческото мислене. Танците провокират артистичните заложби на детската личност. Децата се научават с увереност и самочувствие да представят своите умения пред публика.

Какъвто и път да поеме вашето дете, когато порасне, придобитите умения ще му помогнат то да бъде една уверена, отговорна и активна  личност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти