Полезните технологии за деца

Полезните технологии за деца
Снимка: Thinkstock

С очакването за предстоящото затопляне във все още студените дни, някак си е очаквано едни да почитат виното, други да считат февруари за „Месец на любовта“, а трети да са фокусирани върху Деня за безопасен интернет (11.02), или за създаването на по-добър интернет.

По-добрият интернет върви с положителен поглед върху възможностите, които глобалната мрежа предлага.

Ето защо в следващите редове ще ви представим гледната точка на един експерт и родител и нейните причини да обича технологиите - Денис Лиси ДеРоса (Denise Lisi DeRosa), програмен мениджър на Институт за семейна онлайн безопасност.

На първо място интернет предлага възможност да останем свързани с хората, с които нямаме възможност да бъдем. Социалните мрежи, като Фейсбук, предоставят възможността да общуваме с наши познати, които не са наблизо, с които не можем да се срещаме често и в този смисъл Денис Лиси ДеРоса разглежда този тип общуване като допълващо контактите в реалния живот, а не като заместващи.

Можем да постваме снимки и видео, които да споделяме със своите приятели (като същевременно избираме кои да бъдат те), така че да останем свързани дори и физически да сме разделени.

Достъпът до информация е друго улеснение, което Мрежата предлага.

Например, когато детето ни помоли да му помогнем да се справи с проект по математика, Гугъл ни помага бързо и лесно да „опресним“ паметта си. Наред с това има и много на брой сайтове, предлагащи видео уроци, подпомагащи усвояването на учебния материал, какъвто е Khan Academy Coursera например, както и българския сайт Ucha.se.

Новите технологии помагат за организация на времето, твърди още Denise Lisi DeRosa. Например възможността да въвеждаме ангажиментите си в календар, който дори ни напомня за тях е революция в управлението на нашето време. Съвременните родители (а и всички останали свръх-ангажирани хора) имат невероятната възможност да управляват ангажиментите и да остават „в час“ със случващото се около тях само с 1 клик! За родителите това е голямо улеснение, тъй като лесно и бързо могат да следят какви са дейностите в училището на децата им (особено, ако учат в различни училища).

Има достатъчно приложения, групи и форуми, където могат да общуват с останалите родители и учителите на своите деца.

Друго голямо предимство на новите технологии е непрекъснатата връзка, която телефоните позволяват. В днешно време във всеки един момент можем да се обадим на детето и да обсъждаме всевъзможни неща. Разбира се това съвсем не изключва въвеждането на правила за употреба. Например да не използват телефоните и таблетите си по време на вечеря, преди лягане, докато пишат своите домашни или са в час.

Не на последно място, разбира се, новите технологии спомагат да развиваме нашето въображението. Сигурно сте забелязали, че децата днес могат да създават цели светове, използвайки различни платформи, могат да обработват картинки, да създават свои истории и др. Това са умения, които помагат на децата (и не само) да бъдат креативни, предприемчиви и инициативни.

Да, понякога може да бъде стряскащо, тъй като днес децата растат в доста различна среда, но развиването на дигитални умения им помага те да бъдат конкурентни и „в крак“ със своите връстници. Разбира се, нищо не може да замени живия контакт, но технологиите могат да бъдат прекрасно допълнение към реалния ни живот.

*Цялата статия може да намерите в оригинал тук.

Експертите от Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти