Полезни идеи за зимната ваканция

Полезни идеи за зимната ваканция
Снимка: Thinkstock

Безспорно един от най-обичаните периоди от годината за всички деца е зимната ваканция. От една страна тя носи заслужена „глътка въздух“ за децата преди края на втория учебен срок, а от друга – някои и друг подарък от Дядо Коледа.

И макар зимната ваканция да е по-скоро предназначена за почивка, често се замисляме с какви полезни дейности да осмислим свободното време на децата. Образователен сайт №1 на България – Уча.се идва на помощ, за да ни даде няколко полезни идеи.

Ваканцията означава пътуване

Човек успява най-добре да си почине от рутината на ежедневието, когато смени обстановката. Ето защо пътуването по време на зимната ваканция е едно от най-добрите решения не само за учениците, но и за нас, техните родители.

Семейните разходки до село, при баба и дядо, или до планината за ски или спа уикенд, са опция, която доказано ще донесе мигове на спокойствие и семейна топлина.

Книгата е най-добрата компания

Докато ходят на училище децата ни често са толкова ангажирани с уроците и извънкласните дейности, на които сме ги записали, че рядко намират време да четат художествена литература.

Както знаем, тя е важна за обогатяването на общата им култура и мироглед, като същевременно подбужда въображението им по начин, по който видео игрите и филмите не успяват. Ето защо хубавата книга може да се окаже един от най-добрите подаръци за Коледа.

Спорт с мама или тате

Свободните дни по време на ваканцията могат да дадат старт на едно ново семейно хоби, свързано със спорт. Не са една и две черните статистики, според които нацията ни е една от най-слабо спортуващите в Европа.

Ако използваме обаче първите дни след празниците да запишем себе си и детето на йога, фитнес, народни танци или плуване може би не само ще помогнем на него, но и на себе си. В крайна сметка часовете, които ще посвещаваме на спорт, ще увеличат времето, което прекарваме заедно.

А защо пък не доброволчество?

Все повече формални и неформални организации от цялата страна се организират около различни доброволчески инициативи. Едни събират дрехи за деца, лишени от родителска грижа, други даряват книги на домове за възрастни хора.

Една чудесна идея по време на празниците е да дадем урок по доброта на децата ни, като ги научим да бъдат състрадателни и ги окуражим да се включат в някоя доброволческа инициатива.

Преговор на уроците

Разбира се, ваканцията може да бъда използвана и съвсем практично – за преговор и подготовка за края на първия учебен срок.

Тук на помощ идват видео уроците и упражненията на Уча.се, които са разработени на разбираем и интересен език, за да помагат на децата по лесен и много увлекателен начин да разберат и научат материала за училище.

Прочетете още:

Как да тренираме "специалния" си орган

Вечните правописни грешки

Къде се крие тайната на умните и богатите?

Защо лъжат децата?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти