"Погледни ме в очите"

"Погледни ме в очите"
Снимка: Thinkstock

Свикнали сме да свързваме очите само с нарушено зрение, но те дават информация и за редица болести, несвързани пряко с очите. Ако сме по-наблюдателни и по-често поглеждаме в очите на децата, можем да видим някои отклонения в техния организъм. И да потърсим помощ навреме, според д-р Андреева.

Обърнете внимание на цвета на склерите. Склера се нарича бялата част на окото, която при малките деца е млечнобяла, чиста. Пожълтяването й говори най-често за болести на черния дроб, например вирусен хепатит.

Всички новородени изкарват жълтеница (няма нищо общо с вирусния хепатит), която е физиологична и не е опасна. Ако обаче склерите останат жълти и след двайсетия ден, обърнете внимание на лекаря.

При някои отравяния очите също пожълтяват. Ако се съмнявате за анемия, с чиста ръка леко дръпнете надолу долния клепач, лигавицата му трябва да е розова. Ако е бледа, жълтеникава, вероятността детето да има анемия е голяма.

Отоци на клепачите. Деца, които спят прекалено дълго сутрин, се събуждат с леко удебелени горни клепачи. Това не е истински оток и е невинно състояние. Въпреки това е добре да се изследва сутрешна урина, за да се изключи бъбречно заболяване.

Защото именно бъбречните заболявания предизвикват отоци по очите, които са най-силно изразени сутрин. Често децата получават подпухване на клепачите от облазване от насекоми. Обикновено пострадало е само едното око. Отоци на клепачите има и при алергичен конюнктивит, но там положението е доста драматично – силен сърбеж, сълзене.

При ечемик се подува и зачервява съответния клепач, възпалението се вижда като малко зрънце. Най-опасното подуване около очите е целулитът – гнойно възпаление на подкожната тъкан.

Освен с оток, протича с температура, зачервяване и болка, и изисква бърза намеса. Ако не се открие никаква причина за отока на очите, направете "ревизия" на възглавницата. Ако е от гъши пух или много стара, най-вероятно детето развива алергия към състава на пълнежа.

Сълзене. Най-честата причина за сълзене на очите на кърмачетата е запушване на слъзното каналче, което е предпоставка за инфекция. Тогава се появяват гнойни секрети. Сълзене се получава и при по-големите деца, които прекаляват с компютъра. При висока температура очите също се променят и стават влажни, "лъскави".

Зачервяване на очите. Най-честата причина за зачервяване на очите при децата е конюнктивитът. Децата боледуват предимно от вирусни конюнктивити, които са много заразни. Те протичат с обилно сълзене, парене на очите и дифузно зачервяване.

При бактериалния, освен зачервяването, се появява гноен секрет, често очите на детето сутрин са залепнали и то не може да ги отвори. Алергичния конюнктивит е по-различен, клепачите се подуват, очите силно сърбят и сълзят.

Ако ръбчетата на клепачите са зачервени с фини люспички, заведете детето на лекар. Това може да е признак на нарушено зрение. Без да са болни очите се зачервяват при недоспиване и дълъг престой пред компютъра.

Неврологичните заболявания също се "четат" по очите. Нееднаквата големина на зениците, "поглед на залязващото слънце", блуждаещ поглед, тикове насочват към консултация с детски невролог.

Непривични движения с очите. Честото мигане може да е тик или да е свързано с възпаление, или алергия на окото. Присвиването на очите и навеждането на главата на една страна, за да се фокусира по-добре предметът е белег, че зрението е нарушено.

Тези деца се доближават близо до телевизора, четат наведени, не виждат добре черната дъска и често се обвиняват, че са разсеяни, а всъщност имат проблем със зрението. Какъв точно, ще определи очния лекар.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти