Плюсове и минуси на бременността

Плюсове и минуси на бременността
Снимка: netinfo

Женското тяло е сложен механизъм, който през бременността изненадва с някои бонуси, но и създава доста безпокойства. 

Кои сетива и системи карат бъдещата майка да се чувства комфортно и кои стават източник на тревоги?

Бляскава коса като никога до сега
Косата ви е по-гъста, лъскава и здрава от преди? Това се дължи на повишеното ниво на естрогените, което почти стопира нормалния процес на равномерна подмяна на космите. Това обаче това е извънредна ситуация, между втория и четвъртия месец след раждането нормалната подмяна на космите се възобновява. Тогава може да ви се стори, че губите твърде много коса, но не се притеснявайте - ред е да паднат и онези косми, чийто "край" е бил отложен от бременността. 

Очите отслабват
Ще забележите, че по време на бременността зрението ви е отслабнало. Освен хормоните, причина е и в увеличаването на водните запаси в организма, което води до леко набъбване на очната роговица. Друг характерен "симптом" е повишената сухота в очите. Пробвайте да облекчите това усещане със средствата на хомеопатията (например с еуфразия). Ако от дълго време виждате замъглено, имате кръгове или петна пред очите, потърсете лекарски съвет. Тези оплаквания може да са симптоми на други състояния (например повишено кръвно налягане), които изискват незабавни мерки. 

Свежа кожа
В средата на деветте месеца някои бъдещи майки забелязват, че кожата им е сияйна и чиста. Ефектът отново се дължи на увеличените водни запаси, които „попълват" малките бръчици на лицето. Има обаче и бременни, които се оплакват, че сякаш са се върнали обратно в пубертета и към акнето. Това е резултат от индивидуална реакция към новите хормонални условия, която може да продължи до три месеца.

Според народно поверие загрозяването на кожата на лицето през бременността е знак, че бъдещата майка очаква момиче. Пвишеното ниво на естрогените, се образува и повече меланин, отговорен за тена на кожата.

Резултатът е, че съществуващите пигментни петна могат да се уголемят или да се появят нови. Откроява се и т.нар. "линеа негра" - тъмна линия от пъпа надолу, характерна за бременността. Нещо също типично за бъдещите майки е и потъмняването на кожата в областта на бузите и челото. За щастие така наречената маска на бременността изчезва след раждането. 

Проблеми с венците
Венците могат да създадат безпокойство през бременността, тъй като хормоните на бременността повишават притока на кръв. Вследствие на това те се подуват и прокървяват по-често. Рискът от кариес също се повишава, след като като киселинността на слюнката е по-висока. Добре е да направите два прегледа при зъболекар - през първото и през последното тримесечие на бременността.

По-голям размер сутиени
Уголемяването на бюста е безспорен бонус за бременните и се забелязва още през първото тримесечие. То е предшествано от чувство на напрежение в гърдите - може би един от първите сигнали на бременността. Естрогените и прогестеронът са "виновниците" за този ефект. Те имат грижата каналчетата, по които ще потече кърмата, да се разширят. След третия месец е желателно да си купите по-голям и по-удобен сутиен, за предпочитане без банели и памучен, ако другите материи ви дразнят. 

Коремът - главният герой
В началото той дискретно крие прекрасната ви тайна. След 12-ата седмица обаче започва да нараства. Оттук нататък му предстоят месеци, изпълнени с предизвикателства. Нарастването му се дължи не е само на развитието на бебето в утробата, но и на други фактори. Например матката, която преди бременността тежи между 40 и 60 г, в края на деветте месеца е повече от килограм. Кожата на корема пък е подложена на сериозно напрежение. Бадемовото масло, втривано с леки масажни движения, подобрява еластичността и кръвообращението. След второто тримесечие някои бременни изпитват силен сърбеж по корема. Причината е разтягането на кожата в тази зона.

Гърбът е мъченик
Големият корем измества и центъра на тежестта на тялото, което води до болки в гърба, най-вече в края на бременността. Причина за тези болки е и повишеното ниво на хормона релаксин, което прави ставните връзки по-меки. Това улеснява раждането, но пък създава неприятно усещане в движенията и напрежение в долната част на гърба. 

Напрежение за краката
Напрегнати, подути и отекли - това е начинът, по който усещат краката си доста бъдещи майки в края на бременността. Особено в последното тримесечие 80% от водните запаси се складират именно в краката. Ефикасно средство срещу чувството на напрежение са контрастните душове, леките масажи, интензивните разходки и плуването. При първа възможност поставяйте краката си нависоко. Не прекалявайте със солта! Тя допълнително води до задържане на вода, което може да влоши отоците на краката. 

С нюх на детектив 
Ако принцесата от Андерсеновата приказка е усетила граховото зърно през двайсет дюшека, бъдещата майка може да усети миризмата на кебапчета през десет врати. Обонянието е сетивото, което през бременността се изостря до максимум. Природата е направила това с цел - бременната интуитивно да избягва онези храни и вещества, които могат да й навредят.

Не винаги обаче изострената чувствителност към миризми е предимство. Ако например често ви се налага да пътувате с градския транспорт, носете си шишенце с етерично масло от портокал, което можете да помирисвате, за да не ви прилошава. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти