Плацентата - вълшебният орган

Плацентата - вълшебният орган
Снимка: Thinkstock

Една криминална история от близките дни направи популярна темата за плацентата. И напомни колко съвършена е природата. В утробата зародишът не може да се храни по традиционния начин, не диша с белите дробове, а трябва да получава кислород и хранителни вещества, за да се развива.

Трябва и да се отделят непотребните за плода метаболити. И ето го гениалното решение –чрез плацентата.

Тя е временен орган, който се образува само по време на бременността.

Когато изпълни функциите си става ненужна и се изхвърля от тялото на майката. От древни времена хората са преписвали магически свойства на плацентата, та нали благодарение на нея се създава живот?

През последните години много находчиви хора по света използват плацентата, за да направят печеливш бизнес от желанието на хората да са здрави и щастливи. И от тяхното невежество, разбира се.

Може спокойно да се намерят капсули с изсушена плацента, различни елексири и т.н. А някои направи си я похапват натурална, така да се каже.

Една от причините за този интерес е във всеобщия стремеж към природосъобразен начин на живот, каквото и да означава това. Та значи, щом в някои религии и древни племена са използвали плацентата за лечение, значи има защо. Нищо, че става въпрос за примитиви и шамани. Освен това много животни като родят, си изяждат плацентата. Значи е полезно.

Вярно е, родилото животно се нуждае от енергия за възстановяване и това е най-достъпната храна, друга няма кой да му достави. За разлика от хората, които предоставят на родилката всичко необходимо, за да се възстанови бързо.

Снимка: Thinkstock

Животните изяждат плацентата и за да се предпазят, хижниците надушват кръвта и могат да нападнат. Та сравненията са несъстоятелни, нито сме животни, нито живеем в ранните епохи, за да ядем плацента.

Интересът към „вълшебните” свойства на плацентата се подклаждат и от стремежа да подражаваме на известните. Звезди със силно съмнителна слава похапвали плацента. Като Ким Кардашиан например. Затова са толкова млади, здрави и красиви. А не от тоновете грим, фотошоп, пластичните операции, хранителни режими, фитнес.

Снимка: Thinkstock

Между другото, плаценти наистина се използват за направата на кремове за лице и тяло. Да сте виждали обаче някой да си е махнал бръчките с крем?

Стволовите клетки изкушават почитателите на плацентата. В някои случаи, за съжаление не толкова често, както ни се иска, те вършат чудеса, в онкохематологията например. Тепърва тяхното приложение ще се развива, но за тази цел си има специализирани банки за стволови клетки и обучени специалисти, а не аматьори.

Модата да се яде плацента даде първата си жертва. Бебе почина от инфекция, заразено от майка си, яла плацента. Изследванията сочат, че източник на заразата е плацентата. А колкото до твърденията, че яденето на плацента след раждането усилва кърмата и премахва следродилната депресия, категорично е доказан само плацебо ефект (внушение).

Снимка: Thinkstock

Ако плацентата е толкова ценна и след раждането, природата щеше да я остави да си я носим под мишница или в гащите например. Но тя, природата, е отредила друго-зародишът да се храни чрез плацентата, бебето с кърма, а възрастните с много по-вкусни неща.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти