Паролите са като бельото... Те са лични!

Паролите са като бельото... Те са лични!
Снимка: Thinkstock

Според мащабно изследване на Майкрософт (виж тук) обикновеният интернет потребител притежава средно по 6,5 пароли и поддържа около 25 профила, изискващи пароли. Това означава, че използваме една и съща парола за около 4 различни сайта. Как да научим децата да плуват в морето, наречено интернет?

По-надолу ще откриете няколко полезни насоки, които да предложите на децата си, за да направят паролите си сигурни. Проверете дали и вашите пароли отговарят на изискванията.

* Никога не казвай паролата си – дори и на приятел. Може да се окаже, че приятелят, без да иска, я предава на друг човек, или пък става бивш приятел, който може да я експлоатира.

 * Не използвай само една парола – това увеличава шанса да се получи лавинообразен ефект – от разбиването на един профил да последва разбиване и на останалите.

 * Създай си парола, която е лесна за помнене, но трудна за разгадаване:

- Използвай символи, главни букви и цифри.
- Нека паролата бъде поне 8 символа.
- Не използвай думи от ежедневния речник, т.е. такива, които могат да бъдат разгадани.

Един лесен и забавен начин за измисляне на парола:

Помолете детето да си помисли за любимия си филм, книга, музикант или песен. Ако това например е X-Man: First Wave, можете да му помогнете да кодира заглавието в трудна за разгадаване парола – xmn1stw. Всеки символ отговаря на първата буква на всяка от думите. Добавяйки и един символ по избор, правите паролата още по-силна - xm4n1stw$.

Не слагай паролата си на видимо място – може да звучи глупаво, но е установено, че голяма част от хората залепват лепящо листче с паролата си на монитора... Ако детето има нужда да си я запише някъде, нека да е на по-недостъпно за другите място.

Не се подлъгвай по фишинг атаки обяснете на детето никога да не въвежда паролата си или други лични данни в изкачащи прозорци или линкове в други сайтове. Най-добре е да влиза в профилите си само през официалните сайтове, като изписва адресите им в браузъра.

Сложете парола и на мобилния телефон – с навлизането на мобилните телефони в ежедневието е добре да помислите за парола и на телефона на детето (ако сте преценили да му вземете такъв).

Поздрави,
Екипът на БЛОБ

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти