Отпускарски неволи

Ах, морето!
Снимка: Thinkstock

"Отпуска" навярно идва от отпускам, почивам, релаксирам. Нека наистина е така, не допускайте почивката на море да се превърне в кошмар вместо приятно преживяване. Когато сме с малки деца, винаги дебнат неприятни изненади, но ако сме подготвени, всичко ще е наред. Горещото време, изгарянията, травмите и вирусите са нещата, които могат да ни вгорчят живота.

Слънчевият удар е най-тежката форма на прегряването. Как да го разпознаем? Детето зачервява бузки, поти се обилно, устата му пресъхва, започва да се оплаква от главоболие и виене на свят, след това повръща, температурата му се повишава и може да колабира. Ако това се случи, веднага сложете детето на сянка да легне с леко повдигната глава. Намокрете го със студена вода, особено главата и челото.

Сменяйте мокрите кърпи често, те бързо се затоплят. Дайте му да пие вода. Ако положението е тежко, тичайте при лекар. За да не се случи това, избягвайте за разходка, плаж и игри в обедните часове. Не забравяйте светлата памучна шапка с голяма периферия и шишето с вода. Имайте предвид, че огряната от слънце бебешка количка става като парник.

Слънчевото изгаряне е не само болезнено, но и опасно. Доказано е, че хората с рак на кожата са изгаряли от слънцето като деца. Най-често боледуват от коварното заболяване тези, които прекаляват със слънцето. Детската кожа е много нежна и лесно се уврежда от слънчевите лъчи. Изгарянето е драматично за малките деца – висока температура с треска, силни болки по кожата. Ако това се случи, намажете детето със специален крем или спрей против изгаряне.

Давайте много течности и лекарства против висока температура. Те успокояват и болката. Не допускайте слънчево изгаряне, това значи край на почивката и много мъки за детето. Използвайте слънцезащитни кремове или спрейове с фактор 50 за малките деца. Нанасяйте ги на всеки 2 часа и след всяко влизане във водата. Не е необходимо децата да се "пържат" на плажа. И отразената слънчева светлина под чадъра върши работа за здравето и прави тен. А стоенето на плажа между 11,00 и 16,00 часа - говори за пълна родителска безотговорност.

Чревните вирусни инфекции са най-честият неканен гост през лятото. Симптомите са известни на всички – повръщане, температура, диария. По-големите се справят за 3-4 дни, но при бебетата болестта протича по-тежко, защото бързо се обезводняват. Болните деца се оставят на диета, която продължава 2 дни след като е спряло повръщането и разстройството.

Диета не означава гладуване, детето трябва да се храни, но с определени храни – сухар, обикновени бисквити, ориз, картофи, макаронени изделия без масло, чай, диетично мляко и каша. Ако кърмите, продължавайте, ако ползвате адаптирано мляко, преминете на диетична формула.

Детето трябва да поема вода и чайове, за да не се обезводни. За тази цел са и прахчетата електролит и хидратин алфа. Давайте лекарства против повръщане (натриев цитрат, вомитус хил, вомакур) и разстройство (хидрасек, ентерол, смекта, медицински въглен). Ако сте на морето, не водете детето на плажа, докато се оправи. Антибиотиците не само са ненужни, но и могат да влошат положението. Ако детето е силно отпаднало, с ацетонов дъх от устата, намалено уриниране, търсете лекар.

Избягвайте контакт с болни, за да не се зарази детето. Внимавайте с какво и къде се хранят децата. Хранете бебетата с готови храни от бурканчета, когато сте извън дома, за да сте сигурни в качеството.

Морските обитатели също създават неприятности. Нежните детски ходила лесно се нараняват от мидите с остри ръбове, медузи. В тези случаи измийте раната с чиста вода и направете дезинфекция. Срещата с медузи не е приятна, но е безобидна. Опарването предизвиква зачервяване и сърбеж, но бързо отминава. Само измийте с вода, специални грижи не са необходими. При това изобилие от пясък няма как да не попаднат песъчинки в очите. Промийте обилно с вода или физиологичен разтвор, но не търкайте, за да не нараните окото. Пясъкът сам ще излезе със сълзите.

Носете винаги "спешен" комплект - лейкопласт, бинт, кислородна вода, риванол, противоалергичен крем.

Водните инциденти не са изключение. Ако детето нагълта повече вода, кашля и се задавя, но е в съзнание, достатъчно е просто да го успокоите. Но ако ситуацията е критична, действайте! Помогнете на детето да изхвърли поетата вода. Застанете на едно коляно, а другото свийте и поставете детето по корем върху него, така че главата му да виси надолу. Отворете устата му и леко го потупвайте по гърба. Повтаряйте процедурата, докато започне да изхвърля вода. След това, ако се налага, поставете детето по гръб и направете изкуствено дишане.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти