Отново на училище! Хитри идеи за кутията за храна на детето

кутия с храна обяд училище
Снимка: iStock

Какво да сложим в кутията за храна на детето? Този въпрос излиза отново на дневен ред с първия училищен звънец. Сандвичът е лесен, но определено не е правилният отговор – поне не повече от веднъж седмично, и то за закуска.

През следващите почти 9 месеца ни предстои да подготвяме закуска – 5 пъти седмично, обяд – 5 пъти седмично, следобедна закуска – 5 пъти седмично.

В своите Препоръки за здравословно хранене на ученици от 7 до 19 години Министерството на здравеопазването препоръчва на децата да:

🥗 хапват разнообразна храна и да отделят достатъчно време за хранене в приятна и спокойна атмосфера;

🥗 не пропускат сутрешната закуска и да се хранят редовно;

🥗 консумират зърнени храни и да предпочитат пълнозърнест хляб;

🥗 консумират повече плодове и зеленчуци, по възможност при всяко хранене;

🥗 хапват всеки ден мляко и млечни продукти;

🥗 ядат месо без тлъстини и да заменят месото по-често с риба, боб и леща;

🥗 ограничават мазнините, особено животинските, и да избягват пърженото;

🥗 ограничават приема на захар и да избягват безалкохолните напитки, съдържащи захар;

🥗 ядат по-малко сол;

🥗 пият достатъчно вода;

🥗 поддържат здравословно тегло и ежедневна физическа активност;

🥗 не консумират алкохол.

Всичко това звучи повече от чудесно, но има една малка подробност. Тези препоръки трябва да са насочени на първо място към родителите. Ние сме тези, които създаваме и възпитаваме навици, включително хранителни, у децата. Преди всичко наша грижа е те да се хранят пълноценно и балансирано, за да бъдат здрави и активни.

Как да отговорим на всички тези изисквания?

Всеки отговорен и ангажиран родител иска детето му да се храни пълноценно, разнообразно, здравословно. Да яде топла, сготвена храна. В менюто му да има достатъчно пресни плодове и сурови зеленчуци. Да яде мляко, да не набляга на тестото и т.н.

рецепта рецепти Mate Kitchen
Снимка: Mate Kitchen

Ако имате първокласник, обмислянето на седмичното меню на вашия малък ученик може да се окаже сериозно предизвикателство. Но дори детето ви да е по-голямо, това не прави подготвянето на храна за кутията за училище по-лесно. Децата от 1-ви до 4-ти клас са ангажирани целодневно в училище и изяждат впечатляващо количество храна, за да компенсират умората. В този смисъл, кутия за обяд е понятие със силно ограничен обхват… и обем.

Училищен стол, който предлага топла, приготвена на място храна, е едно от възможните решения. Той обаче „спасява“ обяда, но пак остават на дневен ред закуската и следобедното похапване.

Другият вариант е приготвената от вкъщи храна. Класният ръководител ще ви посъветва да предвиждате повечко, защото децата огладняват много. Препоръчително е да има и нещо дребно, за гризане набързо през междучасието.

рецепта рецепти Mate Kitchen
Снимка: Mate Kitchen

Джобните пари и надеждата, че те ще бъдат похарчени целесъобразно – т.е. за нещо смислено и питателно, са най-лесното за родителя, но и най-грешното решение. Особено когато говорим за по-малките ученици, които все още изграждат правилни хранителни навици.

Какво да сложим в кутията за храна на ученика?

Има обективни ограничения, с които се налага да се съобразим, когато приготвяме храна на детето за училище. На първо място е количеството – няма как да сложим първо, второ и трето, защото раницата и без това е достатъчно тежка. Затова търсим максимален ефект в по-малък обем. Всичко, което е течно, разливащо се и цапащо, остава вкъщи. Рискът кутията да се отвори или детето да не успее да я затвори плътно винаги стои. Освен това този тип храна изисква достатъчно време и спокойна обстановка, в която да бъде изядена. За жалост, дневният режим на децата в училище не позволява това. А и „достатъчно време за хранене“ е изключително субективно понятие.

Без проблем можете да сложите от храната, която сте приготвили за цялото семейство, стига тя да е подходяща за консумация, когато е студена. Тук пилето с ориз, мусаката, картофените и всички други видове кюфтета, лазанята са много подходящо решение.

рецепта рецепти Mate Kitchen
Снимка: Mate Kitchen

Салатата оставете за вкъщи. След няколко часа в кутията всички витамини от нарязаните зеленчуци ще са безследно изчезнали. За да осигурите н детето пресни зеленчуци, сложете в кутията чери доматчета, корнишони, по-дребни моркови, репички, маслини, чушка. Тях можете да сложите цели, така че витамините да се запазят.

Същото правило важи и за плодовете – никакво рязане. По-дребни ябълки, круши, сливи, боровинки, грозде, мандарини. Може да сложите банан, но само ако е прибран в кутията. Иначе ще го намерите размазан по дъното на раницата. Сушените плодове също са подходящи – сливи, кайсии, боровинки, стафиди, череши, ябълки, фурми, смокини. Да не забравяме и печената тиква през зимата. Всичко, което детето ви харесва и ще му осигури енергия за деня. Не забравяйте и ядките! Можете да редувате пресни със сушени плодове и ядки, за да бъде менюто за училище разнообразно.

рецепта рецепти Mate Kitchen
Снимка: Mate Kitchen

А нещо сладичко!

То е спасение за мозъка, особено когато денят напредне и умората започне да се усеща. Няма нужда да казваме, че домашно приготвените сладкиши са за предпочитане пред купените от магазина. Парче кекс, козунак, курабийки или бисквити, домашни бонбони от сушени плодове или бисквити, дори палачинки, бисквитена торта и макарони на фурна. Всичко, което мама прави, е вкусно и предпочитано.

Попитайте детето си и то само ще ви подскаже. Бъдете партньори в приготвянето на кутията за храна. Ще се изненадате колко неща, които сте смятали за неподходящи, всъщност ще се окажат приемливи, дори желани и лесни за ядене. Помнете, че ученикът е „на терен“ и има най-точната преценка коя храна за колко и по кое време от деня може да изяде. Още в края на първата седмица в училище вече ще е напълно ориентиран в обстановката.

рецепта рецепти Mate Kitchen
Снимка: Mate Kitchen

Тук е важно да кажем, че храната за училище трябва да е в удобна за ядене форма и да изисква минимален брой движения. Детето вади кутията от раницата, отваря я, яде, затваря я и я връща обратно в раницата. Когато се налага ползването на някакъв прибор, е добре той да бъде увит в салфетка, с което детето след това да почисти ръцете и устата си.

Шишето за вода е задължително. 0,5 л са минимумът и често не достигат, но заради обема и тежестта не можете да си позволите повече. Уверете се, че детето има възможност да допълни бутилката си в училище или да си купи вода. Когато го прибирате, задължително носете едно шише със себе си.

Успешна учебна година и помнете, че приятел в нужда се познава! Винаги можете да се обърнете към Mate Kitchen за хитри и практични идеи и изпробвани рецепти както за училище, така и за вкъщи.

Редактор: Биляна Константинова

рецепта рецепти Mate Kitchen
Снимка: Mate Kitchen

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти