Отличниците на живота

Отличниците на живота
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Наближава първият учебен ден. И няма как да не се върна назад в ученическите си години. Безброй разсеяни часове, повечето от които вече са се изтрили от паметта ми. Дълги монотонни уроци с хиляди теоретични безсмислици и минимум практически познания.

Питам се, на какво ни научи училището? И на какво не успя?

Без да критикувам подхода и закостенелите образователни методи на “школото”, ще ти кажа на какво със сигурност ме е научила системата:

Научи ме на онова много полезно качество “интелигентна разсеяност”. Ако се питаш какво, за Бога, е това, ще те успокоя, че най-вероятно и ти го владееш. То е онова прекрасно свойство на човека да се прави на изключително заинтересован и съсредоточен в преподаваната материя, ала всъщност в съзнанието си да си пее “You make me feel” на Джими Съмървил.

Научи ме да броя протони и неутрони, да доказвам сложни математически формули, да разбивам на пух и прах в мислите си атомни решетки.

Но само на теория!

На практика училището не ме научи. Не ми показа истински важните неща в живота:

Нито един преподавател не ми показа как да напишеш добро CV или мотивационно писмо, което да впечатли потенциалния работодател или HR специалист.

Училището не ми даде насоки как да опозная себе си. Не ми показа какви качества да търся в бъдещите си партньори, за да създам успешна връзка, брак, семейство.

Учителите никога не са ми показвали как да печеля, спестявам и харча пари. Как да разпределям бюджета си независимо с колко финанси разполагам.

Не ме разбирайте погрешно. Не отричам училището като институция. Разбира се, че то е крайно необходимо за всяко едно дете.

Иска ми се обаче то да е ориентирано в посока да укрепва бъдещето, а не да разсейва от важните акценти на живота.

Създаваме на децата илюзията, че отличните оценки в училище гарантират отличен живот. Ала никой не заявява истината – отличниците в живота са всъщност онези, преуспели не благодарение на, а въпреки учебната система.

Искрено се надявам децата, които тръгват на училище днес, да получават по-голяма възможност да усвоят ПРАКТИКАТА на живота, подплатена с подходящите знания! Защото само тя гарантира отлични успехи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти