Отговорността да бъдеш баща

Отговорността да бъдеш баща
Снимка: Thinkstock

Известно е, че централно място в света на детето, особено през първите години от живота му, заемат неговите родители. Бащинството е роля, свързана с много отговорни функции в отношенията не само с детето, но и с майката. Още в най-ранна възраст детето започва да изучава тези две значими за него фигури и връзката между тях.

В отношенията си с всеки един от родителите, детето започва да изгражда представата за себе си и постепенно усвоява техни характеристики. Не само личността и характера на детето се изграждат около идентификациите му с двамата родители, но и в отношенията си с тях то изгражда основите, на които ще се развиват всички останали отношения в последствие.

Бащата е източник на сила и преживявания за закрила и сигурност за майката и детето. Преживяванията на майката по време на бременността й до голяма степен са повлияни от връзката й с бащата.

Бащата изиграва специфична роля за психо-социалното развитие на детето. Първоначално той се намесва в биологично предопределената силна връзка между майката и детето като олицетворение на външния свят. Преди да се превърне в идеал за детето, бащата се явява първи негов съперник, с който детето премерва сили и добива реалистична представа за позицията, в която се намира.

Качеството на връзката между детето и баща му оказват силно въздействие върху самооценката му, уменията да контролира импулсите си и да преживява фрустрации. Агресивният стил на родителстване на бащата води до по- често прибягване към агресия от страна на момчетата и излага момичетата на по-голям риск да попаднат във връзка, в която самите те да бъдат обект на насилие.

Уменията на бащата да контролира импулсите си и да използва силата си за градивни цели, постепенно се усвояват от децата и повлияват положително социализацията им.

Бащата е не по-малко значима фигура и за психо-сексуалното развитие на детето. Половата идентичност на момчетата и бъдещият избор на любовен обект при момичетата са повлияни значително от образа на бащата.

Стилът на родителстване на бащите се различава от този на майките, които често го описват като „безразсъден”, тъй като бащите насърчават експериментаторския дух на детето и постепенното му отделяне. Стилът на родителстване на бащата до голяма степен е повлиян от личния му опит с неговия баща.

Някои мъже биха могли да изпитват затруднения в ефективното поемане на своята роля на баща. Това затруднение може да се дължи на множество фактори, някои от които са ранно бащинство, продължителни конфликти в двойката, злоупотреба с алкохол и наркотични вещества и нестандарни работни смени, ограничаващи контакта му с детето.

Важно е да се знае, че за положителното развитие на детето не количеството прекарано време е от значение, а качеството му. Творческите и физическите игри с бащата допълват благоприятно уменията за грижовно отношение, които се развиват предимно във взаимодействието на детето с майката.

Факторите, които повлияват положително поемането на бащинската роля от страна на мъжа, са положителната самооценка, психо-емоционалното му състояние, образованието и икономическия му статус, положителните отношения в родителската двойка както и семейната структура и личен опит със собствения му баща.

Възгледите за ролята на бащата в семейството претърпяват значително развитие в днешно време като критериите за ефективно бащинство вече включват не само осигуряването на финансово благополучие на семейството, но и предоставянето на емоционална подкрепа както за децата, така и за майката, включване в ежедневните грижи за тях и развиване на чувствителност към прогресивно променящите им се потребности.

Значимостта и силата на бащиния образ намират израз в религиозните вярвания на хората, в митологията и обичаите им. Но все пак не бива да забравяме, че и бащите биха могли да се сблъскат със затруднения и несигурности в отглеждането на децата си и във връзката с тяхната партньорка, които изпитват затруднения да преодолеят.

Важно е, че в България се развиват все повече услуги, предоставящи възможност на бащите да получат подкрепа в изпълнението на тяхната толкова важна роля.

Автор: Тодор Лалов

Психолог към Фондация "Асоциация Анимус"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти