Отдавна връзките с ключове не тежат само в джоба

Отдавна връзките с ключове не тежат само в джоба
Снимка: Thinkstock

Колко пароли имате? Една, две, десет, сто и десет... не знаете? Има безброй сайтове, в които имаме регистрации. Някои са много важни за нас (обикновено такива, които съдържат изключително ценна лична информация) и такива, които са ни необходими временно. Където и да се регистрираме обаче, всички акаунти изискват пароли.

Разбира се, за предпочитане е да са различни, или поне така съветваме ние, консултантите от Българската линия за онлайн безопасност. И не само, че е важно да бъдат различни, но и да бъдат трудни за разбиване, да ги сменяме често и т.н.

Това са само част от препоръките, които даваме на потребителите на глобалната мрежа. И сред толкова много символи, знаци, букви, цифри, сайтове, предполагам не е ново за вас да установите, че сте забравили паролата си за пореден път. Ето 3 лесни стъпки, които биха подобрили и организирали много по-добре „връзката ключове“, която тежи не в джоба, а в ума ви:

• Сменете всичките си пароли, като се уверите, че са максимално сложни за разбиване, т.е. пароли като 123456 или "password" изключете автоматично. Вместо тях, може да направите трудна парола, като я съставите от различни символи, цифри, големи и малки букви от абревиатурата на любимия ви филм и актьор, или запечатан скъп спомен от детството.

Важно е информацията, която Вашата парола съдържа, да е трудно откриваема за другите хора.

• Преминете към т. нар. двустъпков контрол на идентификацията. Все повече мобилните телефони са и вход към глобалното пространство. Следователно, добре е да направим регистрацията си по такъв начин, че когато някой иска да влезе в наш профил от друго устройство (друг браузър), да получаваме смс известяване. Това ни дава информация и защита във всеки момент, ако някой от профилите ни бъде "хакнат".

• За да организирате по-добре множеството пароли, които ползвате, преминете към използването на т.нар. мениджър. Вече има много надеждни платформи, които предлагат услуги за поддържането на високо ниво на защита при съхранението на нашите пароли. Тези сайтове позволяват да помним само един "ключ" за вход, който ни отваря врата към база от данни, съхраняваща нашите пароли. Някои от добрите мениджъри са 1password, LastPass, Dashline, KeePass и др.

И все пак, добре е да помните, че във виртуалното пространство няма сто процента гаранция за нищо. Ето защо, проверявайте редовно наличностите на информацията, не разкривайте излишна такава и бъдете внимателни с кого я споделяте. Това, което се качи в мрежата, остава там и дори след десет години може да ви навлече неприятни изживявания.

Мислете за последствията и потърсете помощ, ако все пак нещо се обърка. Винаги има кой да се притече на помощ.

Екипът на Асоциация Родители

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти