От дългото седене - дупето расте

Лош пример за подражание
Снимка: Thinkstock

Всеки знае, че заседяването води само до неприятности. И че наедрялата фигура е външната проява на липсата на достатъчно движение. Израелски учени обаче научно даказаха, че заседяването се отразява пагубно най-вече на задните части на този, който рядко се отлепя от стола или дивана. Те установили, че продължителният натиск върху частите на тялото, върху които седим, води до натрупване на 50% повече мазнини в тези деликатни области.

Специалистите от Тел Авив стигнали до извода, че специфични клетки, наречени преадипоцити, намиращи се в седалищните части, имат свойството да се превръщат в мастни и произвеждат още повече мазнини при продължителен натиск върху тях. До това заключение достигат експертите, изследвайки особеностите на мускулната тъкан на хора, парализирани по различни причини и забелязват, че с течение на времето мастните клетки нахлуват в големите мускули на тялото.

За да докажат твърдението си, те изолират преадипоцити, като ги стимулират да се превърнат в мастни клетки посредством глюкоза. Половината клетки подложили на натиск подобно на седенето върху тях, а другата половина не. След време тестваната група клетки образували 50% повече мазнини, отколкото тези без натиск. Това означава, че дори и да се храним здравословно и от време на време да спортуваме, седим ли дълго време - ще имаме повече мазнини по седалището. Нещо повече, колкото сме по-тежки, толкова натискът е по-голям и порочният кръг се затваря.

И докато ние, възрастните може и да сме се прежалили, не може да не се сетим веднага за децата ни, които не се отлепят с часове от мониторите или от таблетите. Вярно е, че голяма част от тях са с нормално тегло или дори слабички, но които са предразположени към напълняване им е спукана работата. Но заседяването крие риск не само за окръгляне на талията и седалищните части.

Специалистите по гръбначни заболявания смятат, че само след няколко години първенците в заболеваемостта няма да са ракът и сърдечносъдовите заболявания, а болестите на костно-мускулната система и основно на гръбначния стълб. Вече всеки втори млад човек се оплаква от болки в гръбначния стълб, дори децата в училищна възраст не са пощадени. Причината е в обездвижването. Здравите мускули държат гръбначния стълб и ставите в правилна позиция, но когато те са атрофирали от липсата на движение - този мускулен корсет не върши работа и проблемите започват.

Заседяването пречи и на работата на имунната система. Движението кара кръвта да се движи нормално, а с нея клетките на имунната система достигат там, където трябва. Освен това мастната тъкан, особено когато е в по-големи количества, образува цитокини (клетки на възпалението). Имунната система се подлъгва и се бори с тях постоянно и постепенно се изтощава. Затова по-пълните деца боледуват повече. Здравните доводи обикновено не трогват децата, но ако заложите на суетата - може и да успеете да ги отделите от компютъра и да се раздвижат.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти